Duitse tennisheld Boris Becker zoekt zijn trofeeën – om schulden af te lossen

Boris Becker (50) is hard op zoek naar vijf van zijn zes grandslamtofeeën. De Duitse tennisheld van het eind van de vorige eeuw wil de bekers verkopen om zijn schulden af te kunnen aflossen. In een verklaring vraagt hij om hulp bij zijn zoektocht. Becker ging vorige zomer failliet.

Van al zijn grandslamtitels weet Becker alleen nog waar zich de beker van de US Open bevindt. Naar zijn twee prijzen van de Australian Open en zijn drie Wimbledonbekers is hij op zoek. Dus ook naar zijn trofee uit 1985, toen hij op 17-jarige leeftijd de jongste mannelijke Wimbledonwinnaar ooit werd. Zijn gouden medaille van de Zomerspelen in Barcelona 1992 voor het mannendubbel is ook zoek, aldus zijn zaakwaarnemers.

Becker, vanwege zijn voor die tijd keiharde opslag ‘Boem Boem Boris’ genoemd, won in de jaren 80 en 90 in totaal 49 titels. Veertien van zijn trofeeën is hij kwijt. In de zoektocht zijn onder meer de All England Tennis Club, de Australische en Duitse tennisbonden en de Tennis Hall of Fame benaderd. Niemand kon Becker helpen.

Becker werd in juni failliet verklaard omdat hij niet in staat was een schuld terug te betalen aan Arbuthnot Latham, een Britse bank voor vermogende particulieren.

In zijn werkzame leven als onder meer tennisser, BBC-commentator (Engels met zwaar Duits accent) en coach van de Servische grandslamwinnaar Novak Djokovic, verdiende hij tientallen miljoenen.

Toch lukte het hem niet zijn schulden af te lossen. Bij de uitspraak van zijn faillissement zei de rechter de indruk te hebben van „een man die zijn kop in het zand steekt”. (BBC)

    • Bastiaan Nagtegaal