Dodental aanval Afghaans hotel stijgt naar 25

Dertien slachtoffers waren buitenlanders, onder wie Amerikanen en Oekraïners.

Foto Rahmat Gul/AP Photo

Het dodental van de aanslag op een hotel in Kabul, afgelopen weekeinde, is bijgesteld naar ten minste 25. Dat bevestigt de Afghaanse minister van Volksgezondheid donderdag tegenover persbureau AFP.

Van de 25 doden hadden zeven de Afghaanse nationaliteit. Dertien slachtoffers waren buitenlanders. Onder hen bevonden zich behalve zes Oekraïeners – van wie de nationaliteit al eerder bekend was en vier Amerikanen.

Buitenlandse gewonden en doden zijn overgebracht naar het militaire ziekenhuis van Kabul. Nog eens twaalf Afghaanse gewonden worden momenteel behandeld in plaatselijke ziekenhuizen.

Aanvallers gedood

Een groep Talibaan-strijders opende zaterdag de aanval op het Intercontinental Hotel, waarbij vuurwapens en granaten werden gebruikt. Daardoor brak brand uit in het gebouw. Het duurde bijna twaalf uur voordat speciale eenheden van het Afghaanse leger de aanval konden beëindigen. Ook zouden vijf aanvallers zijn gedood, een van hen was niet-Afghaans. Over de identiteit van de andere daders is nog niets bekend.

Het Intercontinental Hotel in de Afghaanse hoofdstad wordt doorgaans streng beveiligd, omdat er veel internationale conferenties worden georganiseerd. Op de dag van de aanval waren er gasten met zeventien verschillende nationaliteiten in het hotel aanwezig. Ook verbleven Afghaanse politici en bestuurders in het gebouw. Ruim zes jaar eerder was het hotel ook al het doelwit van een Talibaan-aanval.

De ligging van het hotel:

Correctie (25 januari 2018): In een eerdere versie van dit stuk stond op basis van eerdere berichtgeving door persbureau AFP dat er veertig doden zouden zijn gevallen. Dit is door AFP reeds bijgesteld naar 25. Hierboven is dat aangepast.