Brieven

Brieven NRC Handelsblad 25/1/2018

Kalifaat

Het zijn kinderen!

De coalitie aarzelt kinderen uit voormalig IS-gebied te halen. Wat een harteloosheid! Het zijn kinderen. Geen ‘kalifaatkinderen’, of ‘IS-kinderen’. Ook zij hebben recht met vreugde in de wereld ontvangen te worden. We moeten toch wel iets geleerd hebben van onze eigen geschiedenis ? De regering handelt in naam van het volk. Nou, ik voel me niet vertegenwoordigd door deze kille, kleinzielige ambtenaren! Daar schaam ik me voor. Alleen met menselijkheid los je iets op en verbeter je iets. Anders voeg je alleen maar ellende aan de wereld toe. Ontvang de kinderen met open armen!

Beeldenstorm

Rutte zat niet fout

Het is merkwaardig een hoofdredactioneel commentaar te lezen waarin premier Rutte de oren worden gewassen over zijn kritiek op de vermeende ‘beeldenstorm’ in het Mauritshuis (Rutte had beter kunnen zwijgen in kwestie-Johan Maurits, 23/1), terwijl uit een uitvoerige analyse door Arjen Schreuder in de krant van diezelfde datum overduidelijk blijkt, dat alle commotie uitsluitend te wijten is aan de gebrekkige communicatie van datzelfde Mauritshuis (Hoe de ophef rond een buste ontstond). Het lijkt dan ook aan te raden dat directeur Emilie Gordenker, in plaats van krijgshaftig de vlucht naar voren te nemen en allen die commentaar op een en ander geleverd hebben te kapittelen, haar eigen public relations aan een grondig onderzoek onderwerpt.

Taj Mahal

Gebruik beter ‘tijdloos’

In De Taj Mahal krijgt voor eerst in 350 jaar een schoonmaakbeurt (nrc.nl, 23/1) wordt het mausoleum omschreven als een „middeleeuws monument”. Het zou de eerste schoonmaak zijn sinds „350 jaar”. En het is een van de zeven „nieuwe” wereldwonderen. De bouwperiode van de Taj Mahal was van 1631 tot 1648. Op school leerde ik dat de Middeleeuwen van 500 tot 1500 waren: deze data staan tegenwoordig ter discussie, maar toch niet richting onze tijd? Een eenvoudig rekensom leert dat de Taj Mahal 370 jaar oud is, nergens is te vinden dat het voor het laatst in 1668 is schoongemaakt. Wel dat het in 1908 is gerestaureerd. De ‘nieuwe’ wereldwonderen zijn vastgesteld in 2007, het oudste van deze is het Colosseum uit het jaar 80 n.Chr. Nieuw kan dus bijna twee millennia zijn. Zou het niet beter zijn om de omschrijving ‘tijdloos’ te gebruiken, in plaats van dit gegoochel met jaartallen en tijdsbegrippen?

Arbeidsmarkt

Spijker op z’n kop

De column van Menno Tamminga Iedereen moet werken, maar hoe dan, Rutte? (23/1) is mij uit het hart gegrepen. Tamminga slaat de spijker op zijn kop.

Het ergste vond ik nog het handelen van Jette Klijnsma die onder het mom van betrokkenheid gewoon een keiharde bezuiniging uitvoerde.

Correcties/aanvullingen

Peter-Paul Steinweg

De brief Riekt naar nepotisme (24/1, p. 17) is niet geschreven door Peter-Paul Empe uit Steinweg, maar door Peter-Paul Steinweg uit Empe.

Schaken

In Als in een soort aquarium zonder glas (23/1, p. E11) stond dat Viswanathan Anand tweemaal wereldkampioen werd: dat moet zijn vijf keer. De speellocatie heet niet de Mondriaan maar de Moriaan.