Brazilië

Ex-president Lula moet ruim twaalf jaar de cel in en mist waarschijnlijk verkiezingen

Lula, vorige week. Foto EPA

Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, de voormalige president van Brazilië, is woensdag in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar en één maand cel voor corruptie en witwassen. Lula werd in juli door een federale rechter tot 9,5 jaar veroordeeld voor ‘passieve corruptie’ en witwassen.

Drie rechters bogen zich in het hoger beroep over het vonnis. Zij besloten unaniem tot bekrachtiging van de eerdere veroordeling en verhoogden de straf naar twaalf jaar en één maand.

Volgens de Braziliaanse wet betekent deze straf dat Lula zich dit jaar niet verkiesbaar mag stellen voor de presidentsverkiezingen. Lula’s advocaten en sommige andere juristen betogen evenwel dat er een maas in de wet is waardoor hij in oktober toch mee mag doen.

Tijdens zijn presidentschap (van 2003 tot 2011) kreeg Lula een strandhuis in de deelstaat São Paulo, als smeergeld. Hij liet de woning verbouwen. Het bouwbedrijf dat hij hiervoor inhuurde, zou hij aan contracten met het semistaatsoliebedrijf Petrobras hebben geholpen. De oud-president ontkent alle aantijgingen.

De zaak tegen Lula komt voort uit een omvangrijke corruptieonderzoek Lava Jato (Wasstraat). Er lopen nog zes andere zaken tegen de ex-president. Ook kreeg Antonio Palocci, ex-minister van Financiën, twaalf jaar voor corruptie. (NRC)

    • Lisa Dupuy
    • Floor Bouma