Uitspraak

Achttien jaar voor moord op zakenman KoenEverink

Oud-tenniscoach Mark de J. is dinsdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot 18 jaar cel voor moord op zakenman Koen Everink. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De rechter acht bewezen dat De J. zijn vriend Everink in 2016 in diens huis in Bilthoven met messteken heeft gedood. De J. had een gokschuld bij hem van zo’n 80 mille en zou slordig zijn geweest met terugbetalen. De politie vond naast het lichaam van Everink een mes met De J.’s DNA-sporen. Volgens

de rechtbank heeft De J. zelf een mes had meegenomen naar de woning van Everink, waar ze ’s avonds voetbal hadden gekeken, bewijs voor een vooropgezet plan en dus moord.

De rechtbank woog verzwarende omstandigheden mee: De J. beroofde een vertrouweling in diens eigen huis „op gruwelijke wijze” van het leven, wetende dat diens 6-jarige dochter boven in bed lag – en de volgende ochtend haar vader zou aantreffen. Daarna stal De J. Everinks horloge, ontkende hij alles en wees anderen aan als dader.

Na zijn aanhouding heeft De J., voormalig coach van tennisser Robin Haase, met wie Everink af en toe optrok, zijn verklaringen meerdere malen gewijzigd en aangevuld.

Hij zegt ’s avonds na zijn vertrek bij Everink te zijn vastgehouden in zijn auto door mannen met bivakmutsen. Zij zouden verantwoordelijk zijn voor de moord op de zakenman. Maar volgens de rechter is er geen enkel bewijs voor dit scenario, dat „meerdere merkwaardige en ongeloofwaardige aspecten” heeft.

De J. was dinsdag niet aanwezig bij de uitspraak in een overvolle rechtszaal. Zijn advocaat heeft aangekondigd tegen het vonnis in beroep te gaan.