In beeld

Natte voeten in Parijs

De Seine is in en om Parijs ver buiten zijn oevers getreden. In de Franse hoofdstad zijn na het onderlopen van kades enkele wegen afgesloten. Ook stations van de metro en de regiotrein RER zijn vanwege het stijgende water dicht. Vrijdag of zaterdag wordt het hoogste punt verwacht. Dan zou het waterpeil op 6,20 meter kunnen uitkomen, nog hoger dan bij het laatste record in juni 2016.
Het beeld van de 'Zouave' (een Noord-Afrikaanse soldaat uit de Krim-oorlog) op de Pont de l'Alma is voor Parijzenaars traditioneel een graadmeter voor de hoogte van het water. Bij de recordoverstroming van 1910 stond het beeld tot over de schouders onder water. Zo ver is het nu nog niet.
Foto Yoan Valat/EPA
De kades van de Seine zijn bedoeld om de rivier bij forse regenval de ruimte te kunnen geven. De overlast in het centrum van Parijs is beperkt. Maar niet iedereen was op tijd om geparkeerde auto's te verwijderen.
Foto Yoan Valat/EPA
Omdat niet meer te zien is waar de rivier loopt en waar de kades beginnen, zijn alle rondvaartboten op de Seine uit de vaart genomen. Alleen de politie patrouilleert nog over de rivier.
Foto Stephane de Sakutin/AFP
De grootste overlast ondervinden bewoners van stadjes buiten Parijs. Dit is Crosne, even ten zuiden van de Franse hoofdstad. Daar staan straten en huizen onder water.
Foto Thomas Samson/AFP
In Villeneuve-Saint-Georges, ook aan de zuidkant van Parijs, loopt niet alleen de Seine maar ook de Yerres, een rivier die de Seine voedt. Burgemeester Sylvie Altman liet woensdagochtend weten dat ze het leger heeft gevraagd te helpen bewoners te evacueren.
Foto Thomas Samson/AFP
De regiotrein RER C stopt voorlopig niet op de stations in Parijs. En, net als in juni 2016, hebben het Louvre en het Musée d'Orsay besloten een deel van hun zalen op het laagste niveau af te sluiten voor publiek. Sommige kunstwerken worden voor de zekerheid in veiligheid gebracht. Beide musea liggen aan de Seine.
Foto Gonzalo Fuentes/REUTERS
Ook enkele laag liggende parken staan onder water.
Foto Thibault Camus/AP
Woonbootbewoners kunnen hun woning nog alleen bereiken met een roeibootje. De boten zelf hebben ze goed vast moeten zetten om te voorkomen dat ze de kade op drijven.
Foto Ludovic Marin/AFP
Buiten Parijs, in Villeneuve-Saint-Georges, is voor alle bewoners vervoer per roeiboot onontbeerlijk.
Foto Thomas Samson/AFP
Totaal 3.200 mensen lopen in Villeneuve-Saint-Georges het risico dat hun huis deze dagen onder water komt te staan. De Parijse voorsteden liggen over het algemeen veel lager dan Parijs zelf en de weilanden daar en speciale reservoirs zijn speciaal bedoeld om te voorkomen dat de miljoenenstad Parijs al te veel last krijgt van het water.
Foto Thomas Samson/AFP
Alle horecagelegenheden op de Seine in Parijs zijn tijdelijk gesloten. Zo ook het bekende muziekpodium Batofar.
Foto Yoan Valat/EPA
France Météo, het Franse KNMI, heeft woensdag voor totaal 26 departementen een waarschuwing met 'code oranje' voor overstromingen afgegeven. Behalve de Seine, hier te zien bij de Eiffeltoren, zorgt onder andere ook de Rijn bij Straatsburg, de Doubs en de Marne voor problemen. Sinds 1 december is in Parijs 183mm neerslag gevallen: twee keer zo veel als normaal.
Foto Yoan Valat/EPA
Laaggelegen parken op eilanden in de Seine zijn niet toegankelijk.
Foto Thibault Camus/AP
De Franse autoriteiten verwachten dat de Seine in de nacht van vrijdag op zaterdag op zijn hoogste punt komt. Daarna zal, ook hier in Crosne, de schade opgemaakt moeten worden.
Foto Thomas Samson/AFP