Rusland wil riskante industrie rond steden van het WK voetbal sluiten

Honderden bedrijven door heel Rusland moeten rond het WK voetbal in het land – van 14 juni tot en met 15 juli – het werk stilleggen en hun medewerkers met verlof sturen. Dat meldde het landelijke dagblad Kommersant dinsdag op basis van een brief van de Russische veiligheidsdienst FSB.

De maatregel treft bedrijven rond de elf Russische WK-steden die werken met „ioniserende straling, gevaarlijke chemische en biologische stoffen, radioactieve toxische of explosieve substanties”, aldus de krant. De brief is onder meer verstuurd naar chemische bedrijven, olieraffinaderijen, verffabrieken en zeker twee kerncentrales.

Grote ondernemingen als oliemaatschappij Gazprom Neft in Moskou, de haven van Sint-Petersburg en olieterminals in het zuiden zouden een tijdelijke sluiting riskeren. Diverse bedrijven verklaarden hun veiligheidsmaatregelen aan te scherpen, om zo open te mogen blijven.

De brief volgt op een presidentieel decreet van vorig jaar, op advies van de voorzitter van de Russische Unie voor Ondernemers, Aleksandr Sjochin, en vicepremier Igor Sjoevalov. Kommersant citeerde uit een brief van de FSB aan een chemisch bedrijf in Nizjni Novgorod, dat gesommeerd werd een maand voor aanvang van de wedstrijden in de stad (op 18 juni) zijn activiteiten te staken. Gaat het bedrijf niet akkoord, dan moet het met een verklaring komen en een schatting geven van het aantal slachtoffers in geval van een ongeluk.

„De medewerkers moeten met vakantie gaan, en het bedrijf staat een miljoenenverlies te wachten”, aldus de krant.

Lees ook: Prijzengeld WK in Rusland stijgt