Nederland loot Frankrijk en Duitsland in Nations League

Ter vervanging van oefeninterlands spelen landen vanaf najaar 2018 wedstrijden in de Nations League, die voetbal aantrekkelijker moet maken.

Moment vlak voor de loting.
Moment vlak voor de loting. Foto Pierre Albouy/Reuters

Nederland zit in een poule met Duitsland en Frankrijk in de Nations League, de nieuwe landencompetitie van de UEFA. Op de FIFA-wereldranglijst staat Nederland 21ste, Frankrijk 9de en Duitsland 1ste.

Namens de KNVB waren algemeen directeur Eric Gudde, voormalig directeur van Feyenoord, secretaris-generaal Gijs de Jong, belast met internationale betrekkingen, en teammanager Fernando Arrabal van Oranje aanwezig bij de loting in Lausanne. Normaliter gaat de bondscoach naar zo’n evenement, maar er is nog geen vervanger gevonden voor de vertrokken Dick Advocaat.

Nederland op nippertje in hoogste divisie

In plaats van oefeninterlands zullen landen vanaf 2018 vooral wedstrijden spelen in het kader van de Nations League. In deze nieuwe competitie worden alle leden van de Europese voetbalbond ingedeeld in vier divisies (A t/m D), afhankelijk van hun sterkte. Nederland en Spanje komen bijvoorbeeld in de hoogste divisie uit, terwijl marginale voetballanden als San Marino en Andorra in de laagste divisie zijn ingedeeld. Oranje verdiende op basis van de Europese ranglijst op het nippertje een plek in de topdivisie A van de Nations League.

De vier divisies bestaan weer uit vier poules van drie of vier teams, die in het najaar van 2018 in een onderlinge competitie uitkomen, met uit- en thuisduels. De winnaars van de poules strijden vervolgens in juni om de eindzege binnen hun divisie. Dit gebeurt op neutraal terrein, dus niet in het land van een van de finalisten.

Aantrekkelijker voetbal

Het format heeft als doel om interlandvoetbal aantrekkelijker te maken. Landen kunnen bijvoorbeeld degraderen uit een divisie en daarnaast zijn er tickets te bemachtigen voor het EK van 2020. Zo kan het zijn dat zelfs Andorra zich plaatst voor het EK, via de play-offs van divisie D.

Die play-offs vinden plaats na de reguliere EK-kwalificatiewedstrijden in 2019. De landen die zich daarna nog niet hebben gekwalificeerd, kunnen via de play-offs van de Nations League alsnog een van de vier EK-tickets bemachtigen, per divisie één.

Studio NRC

De eerstkomende interland van het Nederlands elftal is op 23 maart, vriendschappelijk tegen Engeland. Vier dagen later stond een oefeninterland tegen Spanje op het programma, maar die gaat definitief niet door. De Spanjaarden wilden onder het contract met de KNVB uit, omdat ze liever tegen Argentinië spelen.

Alle uitslagen van de loting:

Divisie A
Poule 1: Nederland, Frankrijk en Duitsland
Poule 2: IJsland, Zwitserland en België
Poule 3: Polen, Italië en Portugal
Poule 4: Kroatië, Engeland en Spanje

Divisie B
Poule 1: Slowakije, Oekraïne en Tsjechië
Poule 2: Rusland, Zweden en Turkije
Poule 3: Oostenrijk, Bosnië-Herzegovina en Noord-Ierland
Poule 4: Wales, Ierland en Denemarken

Divisie C
Poule 1: Schotland, Albanië en Israël
Poule 2: Hongarije, Griekenland, Finland en Estland
Poule 3: Slovenië, Noorwegen, Bulgarije en Cyprus
Poule 4: Roemenië, Servië, Montenegro en Litouwen

Divisie D
Poule 1: Georgië, Letland, Kazachstan en Andorra
Poule 2: Wit-Rusland, Luxemburg, Moldavië en San Marino
Poule 3: Azerbajdzjan, Faerøer-eilanden, Malta en Kosovo
Poule 4: Macedonië, Armenië, Liechtenstein en Gibraltar