Misbruik marktmacht

Brussel: 1 miljard euro boete voor chipfabrikant Qualcomm

De Europese Commissie legt de Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm (omzet: 23 miljard dollar) een boete van 997 miljoen euro op vanwege een deal met Apple. Door tegen betaling exclusief chips voor modems in iPhones en iPads aan Apple te leveren, heeft Qualcomm zijn dominante marktpositie misbruikt, aldus de toezichthouder in Brussel. Qualcomm sloot gedurende meer dan vijf jaar rivalen illegaal uit van de markt voor bepaalde chips, stelde eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) woensdagochtend. Het bedrijf betaalde miljarden aan Apple, een van zijn belangrijkste klanten, zodat het techbedrijf geen chips van andere bedrijven zou kopen. Brussel gaf juist vorige week groen licht voor de overname door Qualcomm van de Nederlandse branchegenoot NXP Semiconductors. (ANP)