Kalifaat

Minister wil kinderen van jihadgangers niet actief terughalen

Nederland zal kinderen in nood van jihadgangers niet actief terughalen. Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) heeft dat dinsdag duidelijk gemaakt in de Tweede Kamer, aldus ANP. Daarmee verduidelijkte hij het kabinetsstandpunt: mensen in het strijdgebied worden niet geholpen – ook kinderen niet. De coalitiepartijen zijn verdeeld over de kwestie. ChristenUnie en D66 vinden dat deze kinderen, in uitzonderlijke gevallen, moeten worden geholpen terug te keren, mocht noodhulp niet effectief blijken. De beide andere regeringspartijen, VVD en CDA vinden dat hulp ter plaatse moet worden geboden. Als kinderen zich melden bij een Nederlands consulaat, met bijvoorbeeld hun moeder, dan worden ze volgens Grapperhaus teruggehaald. Maar: „Wij halen geen mensen terug die zich in het strijdgebied bevinden.” (NRC)