Brieven

Gastronomie

Het schrikgerecht van Paul Bocuse

Foto AFP

Wat een schrik, het succesgerecht van wreedaard Bocuse (Redder van de Franse keuken, 22/1). Truffelsoep met foie gras. Moet ik u nog uitleggen hoe die paté tot stand komt? Ganzen in piepkleine kooitjes die machinaal met maispulp worden vetgemest. De lever wordt tweemaal zo zwaar en vet: het dier in opperste uitbuiting. Een weerloos prachtdier krijgt vele malen per dag een slang in de slokdarm geduwd. De maag wordt volgepompt, even rust en dan volgt opnieuw een helse marteling. Wat een kans voor NRC om het genadige voortouw te nemen en alleen nog recepten te publiceren die uitgaan van een meer voedselbewuste keuze.

Er zal op onze tijd worden terug gekeken als de meest bloedige dierenslachterij ooit. Melkproducten en vlees zijn helemaal niet nodig voor een gezond leven. Ze veroorzaken in veel gevallen juist aandoeningen en ongeneeslijke ziekten. Maar wat nog belangrijker is: onze vleesproductie en -consumptie staan aan de basis van klimaatverandering. Voor het kweken van plantaardig eiwit worden oerwouden gekapt om langs een verwoestende omweg dierlijk eiwit te produceren. In mijn korte tijd als abonnee zag ik al eerder een onsmakelijk vleesrecept langskomen. Wat een uitdaging zou dat zijn om feestelijke, creatieve en smakelijke maar vleesloze recepten met uw lezers te delen.

    • Eduard van Koolwijk