Filmoverzicht: Microparadijzen en totalitaire machthebbers

Deze week keken de filmrecensenten van NRC onder andere naar ‘Downsizing’ en ‘Het Leven is Vurrukkulluk’.

 • ●●●●

  Downsizing: Sciencefiction

  Het leven na verkleining blijkt niet altijd zoals gehoopt: in ‘Downsizing’ schetst regisseur Alexander Payne hoe wolken zich samenpakken boven het microparadijs, en klein niet altijd fijn blijkt. Een echte ideeënfilm. Lees de recensie: Een hyperconsument van 13 centimeter

  Regie: Alexander Payne. Met: Matt Damon, Hong Chau, Christoph Waltz, Udo Kier. In: 76 bioscopen

 • ●●●●●

  Het Leven is Vurrukkulluk: Komedie

  Frans Weisz roept de jarenzestigzindering van Camperts boek op met een jazzy soundtrack, sensuele scènes waar zelfs af en toe nog wat schaamhaar te zien is en personages die plots beginnen te tapdansen. Lees de recensie: Nostalgie naar Remco Camperts Amsterdam

  Regie: Frans Weisz. Met: Reinout Scholten van Aschat, Géza Weisz, Romy Louise Lauwers. In: 32 bioscopen

 • ●●●●●

  Médecin de campagne: Tragikomedie

  In ‘Médecin de Campagne’ is in de details van het artsenleven op het platteland te zien dat regisseur Thomas Lilti zelf als arts heeft gewerkt. Het levert een ontroerende film op. Lees de recensie: Charmant portret van Franse dorpsarts

  Regie: Thomas Lilti. Met: François Cluzet, Marianne Denicourt. In: 27 bioscopen

 • ●●●●●

  Maze Runner: The Death Cure: Sciencefiction-actie

  Films waarin jongeren het opnemen tegen totalitaire machthebbers zijn niet weg te denken uit de jeugdcultuur. In het slotdeel van de eerste boekentrilogie van ‘The Maze Runner’ maken de jongeren zich op voor de eindstrijd. Maar leidt het ook ergens toe? Lees de recensie: Dystopische supermix

  Regie: Wes Ball. Met: Rosa Salazar, Thomas Brodie-Sangster, Dylan O’Brien, Kaya Scodelario, Patricia Clarkson, Barry Pepper. In: 146 bioscopen