EU: 997 miljoen euro boete voor Qualcomm

De chipfabrikant had een deal met Apple voor het exclusieve verkooprecht van internetchips.

Foto John Thys / AFP

De Europese Unie heeft woensdag een boete van 997 miljoen euro opgelegd aan de Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm. Het bedrijf misbruikte haar dominante marktpositie door tegen betaling als enige bedrijf chips voor iPhones en iPads aan Apple te leveren, zegt eurocommisaris voor Mededinging Margrethe Vestager.

Qualcomm besteedde over een periode van meer dan vijf jaar “miljarden euro’s” aan de deal met Apple. Hierdoor werden directe concurrenten van Qualcomm uitgesloten ongeacht de kwaliteit van hun chips, zei Vestager.

“In een sector waar de vraag naar vernieuwende technologieën groot is, belemmerde Qualcomm de optie tot meer keus en innovatie. Zowel voor consumenten als voor concurrerende bedrijven. Dit is illegaal volgens het Europese mededingingsrecht.”

Afgelopen week nam Qualcomm met goedkeuring van Vestager het Nederlandse chipbedrijf NXP over voor 43 miljard euro. De overname was de grootste in de Nederlandse geschiedenis.

De boete voor Qualcomm, dat een marktaandeel van 40 procent heeft, is de tweede voor een in Europa gevestigd techbedrijf in relatief korte tijd. Vorig jaar kreeg Google een boete van 2,42 miljard euro voor het “systematisch bevoordelen” van dochterbedrijf Google Shopping.