Save the Children schort hulp Afghanistan op na aanslag

De aanslagplegers zouden politie-uniformen hebben gedragen. Terreurorganisatie IS heeft de aanslag opgeëist.

Een man vlucht met zijn kinderen na de aanslag.
Een man vlucht met zijn kinderen na de aanslag. Foto Noorullah Shirzada/AFP

De Britse hulporganisatie Save the Children staakt tijdelijk alle werkzaamheden in Afghanistan. De organisatie doet dat in reactie op een aanval op een van hun kantoren in de Afghaanse stad Jalalabad. Volgens de organisatie is de aanval nog steeds gaande.

De hulporganisatie benadrukt in een verklaring de hoogste prioriteit te geven aan de veiligheid van medewerkers. Daarom zijn “alle programma’s in Afghanistan tijdelijk opgeschort en onze kantoren gesloten”.

Bij de aanslag zijn minstens twee doden gevallen. Twintig anderen raakten gewond, meldt de woordvoerder van de gouverneur aan persbureau AFP. Volgens de woordvoerder droegen de aanslagplegers politie-uniformen.

Rond 9.00 uur ontplofte een autobom voor het pand, waarna een aantal daders al schietend naar binnen stormde. Ook buiten werd gevochten met de beveiligers van het gebouw. De gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht.

In het gebied rond het pand van Save the Children zijn meerdere hulporganisaties en overheidsgebouwen gevestigd. Veiligheidstroepen hebben medewerkers geëvacueerd nadat de eerste schoten werden gelost.

Aanslag opgeëist door IS

De aanslag is opgeëist door terreurorganisatie IS. Dat melden persbureaus op gezag van Amaq, de spreekbuis van de terreurorganisatie. De Talibaan ontkende woensdagochtend al betrokken te zijn bij de aanslag. In het gebied zijn zowel strijders van IS als van de Talibaan actief.


Bij deze afdeling van Save the Children werken tientallen mensen. Een woordvoerder van de organisatie zei “kapot te zijn van het nieuws”.