Davosblog

Rutte: gevoel dat techbedrijven eigen invloed niet kennen

Van dinsdag tot en met vrijdag komen in Davos ruim 2.500 politiek leiders, economen en de top van het internationale bedrijfsleven bij elkaar voor het World Economic Forum. In het Davosblog houden we de belangrijkste ontwikkelingen en toespraken bij, met duiding van onze correspondenten en redacteuren. Volg hier de laatste ontwikkelingen uit Davos.

Rutte: gevoel dat techbedrijven eigen invloed niet kennen

Direct na aankomst in Davos heeft premier Mark Rutte woensdagavond een afspraak gehad met Jack Ma, de topman van de Chinese technologiereus Alibaba. Dat vertelt hij in een kort gesprek met NRC. "We hebben gepraat over de hele markt van e-commerce", vertelt Rutte tussen een reeks van afspraken en diners met topbestuurders door.

"In Nederland groeit die 13 procent per jaar en het is inmiddels 12 procent van de economie. Dus dat heeft een enorme impact. Hij is natuurlijk heel groot. Ook over de zorg die in de sector bestaat over de milieu-impact, vanwege alle bezorgbusjes die dan op diesel rijden. Daar heeft Alibaba allemaal ideeën over hoe ze dat duurzaam kunnen krijgen, zowel in de verpakkingen als in het vervoer. Dus het was nuttig om van hem te snappen hoe dat gaat."

Ook heeft de premier het met Ma gehad over het uitbreiden van de activiteiten van Alibaba naar Nederland, maar daarover kan hij nog geen concrete resultaten melden.

"Dat zijn vertrouwelijke gesprekken. Maar ik heb het dan natuurlijk over hoe aantrekkelijk Nederland is wat betreft infrastructuur, hoogopgeleide bevolking en openheid voor handel. Belastingheffing is ook onderdeel van die mix."

'Techreuzen lijken eigen invloed soms niet te zien'

Rutte wijst op de enorme omvang van China's grootste webwinkel. "Als je kijkt naar de omzet van Alibaba, zijn ze de 21ste economie van de wereld. Bovendien groeien ze hard. In het huidige tempo zouden ze, als ze een economie zouden zijn, Nederland inhalen. Je ziet dat de grootste bedrijven van het moment überhaupt techbedrijven zijn, dus dat is interessant om mee te praten."

In Davos is de omvang en macht van techbedrijven sowieso een belangrijk thema. Er gaan veel stemmen op om de techmonopolies aan banden te leggen. "Aan banden leggen lijkt me niet de juiste term", zegt Rutte. "Op zichzelf is omvang namelijk geen probleem. Maar het is interessant om te vragen of die bedrijven zich realiseren dat ze zo groot, zo invloedrijk zijn. Een bedrijf als Unilever, Shell, die bestaan al honderd jaar en die weten hoe belangrijk ze zijn. Maar deze nieuwe bedrijven groeien zo snel dat ze zelf niet eens doorhebben hoeveel invloed ze hebben, denk ik wel eens."

"Als deze bedrijven zó groot zijn als ze nu worden, dan is het een relevante vraag of regulering daarmee gelijke tred houdt. Ook is relevant om te kijken van wie de data zijn die deze grote bedrijven nu bezitten, dat antwoord heb ik nog niet. Maar we kunnen in Davos in elk geval eens beelden daarover uitwisselen met elkaar."

Eerder woensdag sprak de Duitse bondskanselier Merkel zich uit voor een "Europese interne markt" voor data. Donderdag spreekt de premier ook nog met Sheryl Sandberg, een topvrouw van Facebook.

Aangekomen in Davos bij het World Economic Forum. In anderhalve dag zal ik vele gesprekken voeren met regeringsleiders, CEO’s, wetenschappers en journalisten. #WEF18 pic.twitter.com/jOzz8KAjZ0

— Mark Rutte (@MinPres) January 24, 2018

'Dit was liberalisme volgens Macron'

Volgens NRC-correspondent Peter Vermaas was de toespraak die de Franse president Emmanuel Macron woensdagavond in Davos hield een goed voorbeeld van "liberalisme à la sauce Macron".

De president pleitte voor politieke samenwerking tussen staten, ook wat betreft belastingen en investeringen. Maar hij zei ook dat bedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

"Macron waarschuwde voor een doorgeslagen globalisering. Er moet volgens hem een einde komen aan de kortetermijnwinsten. Het bedrijfsleven moet verantwoordelijker ondernemen. Niet alleen wat betreft het klimaat en milieu, maar ook met meer aandacht voor de werknemer."

We moeten een "new global framework" opzetten, zegt Macron over zijn kapitalisme 2.0. Zonder "short term returns".

— Peter Vermaas (@petervermaas) January 24, 2018

Globalisering: Als we nu niet in actie komen, dan winnen de nationalisten over vijf, tien jaar alsnog, zegt Macron. De uitdaging is nu, bij ons. Wil een "echt mondiaal contract".

— Peter Vermaas (@petervermaas) January 24, 2018

Macron pleit voor nieuwe, groene samenwerking

De Franse president Emmanuel Macron heeft woensdagavond in zijn toespraak op het podium in Davos gepleit voor een gezamenlijke aanpak van klimaatverandering en marktregulering. Die is volgens hem nodig om globalisering in goede banen te leiden. Binnen Europa wil Macron daar het voortouw in nemen: "Frankrijk is terug", zei hij in zijn toespraak.

In eigen land moet hij ook orde op zaken stellen. De president begon zijn toespraak met de hervormingen waarmee hij Frankrijk beter wil laten aansluiten op de wereldhandel. In Frankrijk staan grondige aanpassingen op stapel op het gebied van onderwijs, die de arbeidsmarkt flexibeler moeten maken. Volgens Macron zijn daarbij niet alleen nieuwe (en soepelere) regels nodig, maar ook een cultuuromslag.

"Onder mijn eigen burgers zijn veel skeptici. Het is als politici en werkgevers onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat mensen zich beschermd voelen, ondanks de vele veranderingen die de wereld doormaakt."

De nieuwe Franse initiatieven ziet Macron als blauwdruk voor de stappen die ook binnen Europa gemaakt moeten worden. Net als de Duitse bondskanselier Merkel noemde hij protectionisme “het verkeerde antwoord”. In plaats daarvan moet worden samengewerkt aan de vergroening van de economie. Verder moeten de EU-lidstaten zich dit jaar nog richten op een langetermijnstrategie en bepalen “wat onze gezamenlijke posities zijn”, onder meer in de relaties met de Verenigde Staten en China.

Als een dergelijke samenwerking niet tot stand komt, waarschuwde Macron, lopen Europese landen het risico dat de eigen burgers juist naar nationalisme keren. Uiteindelijk moet volgens de Franse president de middenklasse, wereldwijd, kunnen profiteren van globalisering.

"De nieuwste grens waar we tegenaan zullen lopen, heeft niets meer met geografie te maken, maar met onze eigen politieke wil. We moeten ons committeren aan een groenere en eerlijkere vorm van globalisering."

Bekijk hier de hele toespraak van Macron terug:

Cameron spreekt zijn mond voorbij over Brexit

Hoewel journalisten met een oranje badge rondlopen, moet je als politicus op je woorden letten in de wandelgangen van Davos. De voormalige Britse premier David Cameron weet dat sinds vanmiddag ook. Hij is ook aanwezig in Davos, en sprak tussen de bedrijven door met de bestuursvoorzitter van een groot staalconcern. Het ging over de Brexit, en Cameron - die het initiatief nam tot een referendum - liet zich ontvallen wat hij nou écht van het naderende vertrek uit de EU vond. Niet lang daarna kwam het Britse Channel 5 met beelden van het gesprek.

The man who called the EU referendum says what he really thinks about Brexit...

In the corridors of the @wef​, @David_Cameron​ is overheard speaking with business and political leaders from around the world - and they're all asking about Brexit. #WEF18 pic.twitter.com/z1pcbUJ87A

— 5News (@5_News) January 24, 2018

Wat doet de (bescheiden) Russische delegatie in Davos?

“Het belangrijkste doel van de Russische delegatie is te demonstreren dat Rusland openstaat voor dialoog en samenwerking om zakelijke successen te realiseren”, aldus de optimistische tekst op de site van de Russische vertegenwoordiging in Davos. Het ‘Russian House’ is dit jaar gehuisvest in een prachtig besneeuwd chalet en de mooie woorden zijn afkomstig van delegatieleider Arkadi Dvorkovitsj. Maar het feit dat deze relatieve lichtgewicht de delegatie leidt, is een teken dat de Russen dit jaar niet teveel hoop koesteren op klinkende successen op economisch of politiek vlak. Vorig jaar nog was eerste vicepremier Igor Sjoevalov, een politiek zwaargewicht, die naar Davos afreisde.

De Amerikanen lijken aan dialoog vooralsnog weinig behoefte te hebben. Tijdens een sessie, deze woensdag, over prognoses voor de Russische economie klaagde de jonge Dvorkovitsj dat de Amerikaanse delegatie zich voor hem leek te "verstoppen". Tegelijkertijd probeerde hij de westerse sancties, die in 2014 werden ingesteld en de Russische economie de sindsdien hard hebben geraakt, weinig subtiel onder het tapijt te vegen. “Sancties zijn niet het belangrijkste in de wereld”, aldus Dvorkovitsj, “ze zijn een onbetekenend probleem, waar we niet teveel tijd aan moeten besteden.” Op de vraag of hij eventueel met president Trump zou willen spreken, antwoordde hij positief, maar hij voegde eraan toe dat het enige vraagstuk op tafel dat van energie was.

Lees de analyse van onze correspondent uit 2017: Effect sancties tegen Rusland uitgewerkt

Geen thee in het Russian House

Rusland heeft de nodige critici rondlopen in het Zwitserse bergdorp. Een van hen is de Amerikaans-Britse investeerder Bill Browder, die zich internationaal hard maakt voor sancties tegen Russische officials die zich schuldig maken aan mensenrechtenschendingen en witwaspraktijken.

Browder plaatste een foto van zichzelf voor het Rusland-huis met de opmerking: “Ik kreeg een uitnodiging voor thee in het Rusland-huis. Ik denk dat ik die maar afsla." Het was een duidelijke verwijzing naar de Russische oud-KGB’er en dissident Alexandr Litvinenko, die in 2006 stierf na in Londen te zijn vergiftigd door thee met het radioactieve polonium. De Russische autoriteiten worden door velen beschuldigd van de moord - hoewel alle betrokkenheid wordt ontkend.

Here at #WEF18 in Davos. Got an invitation to Davos Russia House for tea. I think I’ll take a pass pic.twitter.com/hgyeuyvg6l

— Bill Browder (@Billbrowder) January 23, 2018

Chinese globalisering: wat zijn de gevolgen?

Vorig jaar werd het groots aangekondigd: het Belt and Road Initiative - de Chinese versie van het Marshall-plan. De ruim 1.000 miljard dollar die wordt geïnvesteerd moet ervoor zorgen dat Eurazië één geheel wordt, binnen de invloedssfeer van Beijing.

In Davos was het initiatief woensdag onderdeel van gesprek, met vraag hoe zou een verenigd Eurazië eruit zou zien. NRC-redacteur Wouter van Noort schreef een analyse over deze Chinese versie van globalisering.

Lees zijn analyse: De nieuwe Chinese zijderoute: een zegen voor vrijhandel of vloek voor de democratie?

'Toespraak is reactie op Trump-politiek'

Merkels toespraak is volgens Duitsland-correspondent Juurd Eijsvoogel een directe reactie op het Amerika onder president Donald Trump. Volgens Eijsvoogel sluit de toespraak in Davos naadloos aan op waar Merkel de G7-top in Beieren mee afsloot:

"Ze herhaalt hiermee dat Europa niet meer zoals vroeger kan terugvallen op de Verenigde Staten als betrouwbare partner. Nu de VS zich meer op zichzelf gaan richten, moeten we inEuropa meer eigen verantwoordelijkheid nemen volgens Merkel, en dat is ook haar visie voor de komende jaren."

Lees Eijsvoogels analyse van Merkels toespraak in de Beierse biertent: het plan B van Merkel - een sterkere EU

Merkel: oppassen voor ‘nationaal egoïsme’

De Duitse bondskanselier Merkel heeft in Davos in een toespraak nog eens benadrukt dat isolationisme en protectionisme niet het antwoord is op de grote problemen waar de wereld voor staat. Voor de grote zaal waarschuwde de bondskanselier dat er te veel “nationaal egoïsme” leeft in de huidige wereldpolitiek.

In haar toespraak refereerde ze naar het klimaatverdrag van Parijs, “jammerlijk zonder de Verenigde Staten”. Ook na de Brexit moeten EU-lidstaten volgens Merkel "met één stem blijven spreken, willen wij als Europa serieus genomen blijven worden".

Daarnaast sprak Merkel zich uit voor meer Europese samenwerking op het gebied onder meer van belastingen en data-opslag. Zo moeten Europese regeringen “niet klagen” over belastingverlagingen van de Amerikaanse president Trump, maar in plaats daarvan samenwerken en reageren met eigen maatregelen. Ze doelde hiermee op de pogingen van Frankrijk en Duitsland om een gemeenschappelijk belastingtarief voor bedrijven in te voeren.

Daarnaast sprak Merkel de hoop uit dat Europa een gezamenlijk front gaat vormen op het gebied van databescherming. Er zou volgens haar een interne markt voor data moeten komen, waarbij Europa de controle houdt over data van zijn inwoners.

“In Europa zijn vele Amerikaanse bedrijven gevestigd met toegang tot onze data - de ruwe grondstof van de 21ste eeuw. De grote vraag blijft: wiens eigendom zijn deze data?”

In één adem noemde Merkel daarbij China, waar volgens haar de samenwerking hecht is tussen de staat en degenen die bezig zijn met het verzamelen van data. “Het zijn praktisch dezelfden.”

“In Europa hebben we nog niet besloten hoe we dit gaan inrichten. Er moet actie komen.”

Bekijk de toespraak van Angela Merkel hieronder terug:

Gentiloni: populisme vormt grote uitdaging

De Italiaanse premier Paolo Gentiloni vindt dat Europa zich geen zorgen moet maken over mogelijke instabiliteit na de parlementsverkiezingen van 4 maart.

In Davos zei Gentiloni vanmiddag dat populistische groepen een grote "uitdaging" vormen. Dat is een verwijzing naar de Lega, de anti-migratiepartij in een rechtse alliantie, en de Vijfsterrenbeweging, de anti-systeempartij die is opgericht door de komiek Beppe Grillo. "Ik vertrouw erop dat die niet de overhand zullen hebben", zei Gentiloni in een toespraak.

Maar peilingen voorspellen dat de Vijfsterrenbeweging de grootste afzonderlijke partij wordt, dat de rechtse alliantie (die is gevormd door oud-premier Berlusconi) de meeste stemmen krijgt, en dat Gentiloni’s Democratische Partij serieus gevaar loopt een bijrol te spelen. In zijn toespraak wees Gentiloni erop dat de Italiaanse economie meer groeit dan verwacht en dat zijn regering een aantal hervormingen heeft afgerond. Maar op een vraag daarna over de hoge staatsschuld en het feit dat de groei lager is dan in veel andere EU-landen, zei hij:

"Italië heeft een lange weg voor zich. We moeten doorgaan met het proces van hervormingen. We hebben tijd en stabiliteit nodig."

Maar nogmaals gevraagd of de komende verkiezingen wel die stabiliteit zullen bieden, antwoordde hij:

"We hebben een zekere expertise in flexibele oplossing voor politieke instabiliteit. We kunnen ook gratis wat advies geven aan collega’s. Het is een Italiaanse specialiteit (...) Ik ben ervan overtuigd en ik hoop dat we een duidelijk succes zullen hebben."

En sowieso, herinnerde Gentiloni zijn gehoor, ondanks alle politieke wervelingen kent Italië volgens Gentiloni: een fundamentele stabiliteit in zijn buitenlandse beleid en economie. Als je daarnaar kijkt, is Italië een van de stabielste landen van Europa."

"To answer your question directly, no I would not be interested" - Paolo Gentiloni, Italian Prime Minister, has ruled out a coalition with Berlusconi's center-right bloc in upcoming Italian elections https://t.co/82VtDA9zWR #wef18 pic.twitter.com/4yRyGPJ61h

— CNBC International (@CNBCi) January 24, 2018

Geen coalitie met Berlusconi

Eerder op de dag werd Gentiloni in Davos in een interview met CNBC gevraagd of hij een soort "grote coalitie" tussen zijn Democratische Partij en het Berlusconi-blok mogelijk acht. Mogelijk is dat de enige manier om na de verkiezingen een meerderheidskabinet te vormen - de Vijfsterrenbeweging heeft gezegd dat ze wel op punten zou willen samenwerken, maar geen coalitie met andere partijen wil vormen. Op een vraag of hij met het blok van Berlusconi zou willen regeren, zei Gentiloni:

"Op deze directe vraag is het antwoord: nee."

Juncker laat Davos lopen wegens buikgriep

Jean-Claude Juncker heeft wegens buikgriep zijn bezoek aan Davos afgezegd. De voorzitter van de Europese Commissie zou donderdag een toespraak houden op internationale conferentie, maar blijft ziek thuis, liet zijn woordvoerder weten.

De Luxemburgse oud-premier liet woensdag ook verstek gaan bij de wekelijkse vergadering van de EU-commissarissen. Ingewijden zeiden eerder dat Junckers aanwezigheid bij het Zwitserse evenement het signaal moest afgeven dat Europa economisch weer in de mondiale top staat. Hij was er meer dan twintig jaar geleden voor het laatst bij, toen als premier.

Debat over fake news: politiek of echt probleem

Jimmy Wales.

Jimmy Wales. Foto Laurent Gillieron/Keystone via AP

Onze verslaggever Wouter van Noort is in Davos en bezocht een debat over nepnieuws. In dat debat gaan Wikipedia-oprichter Jimmy Wales, adjunct-hoofdredacteur van RT (Russia Today) Anna Belkina en hoofdredacteur van The New York Times Joseph Khan met elkaar in gesprek over de gevolgen van nepnieuws.

Debat over Fake News met Wikipedia-oprichter, RT-journalist, hoofdredacteur New York Times #davos #wef18 pic.twitter.com/boXKjCWvJJ

— Wouter van Noort 🤖 (@WvNoort) January 24, 2018

Volgens Belkina is de term nepnieuws een “giftige term die als wapen wordt gebruikt door politici en media om afwijkende geluiden te doen verstommen". Zij weerspreekt beschuldigingen van onder andere de Franse president Macron, NAVO en de Duitse regering dat RT expres nepnieuws verspreidt.

“Die beschuldigingen zijn aantoonbaar onjuist. Concrete voorbeelden van nepnieuws blijven telkens uit. Het is een term die politiek wordt gebruikt.”

Volgens de hoofdredacteur van The New York Times moet de herkomst van nepnieuws in de polarisatie van de samenleving gezocht worden. "Het is een symptoom, niet de oorzaak.”

Belkina zegt dat “mainstream media" naar zichzelf moeten kijken. "Blijkbaar drijven fouten en blinde vlekken in hun verslaggeving lezers naar alternatieve nieuwsbronnen die soms niet betrouwbaar blijken.”

Jimmy Wales (Wikipedia) noemde vervolgens de invloed van online-advertenties "een van de meest destructieve ontwikkelingen voor journalistiek ooit". "Het verdienmodel moet niet helemaal afhankelijk zijn van advertentie en kliks. Goede ontwikkeling dat The New York Times veel meer abonnees krijgt.”

Om een handje te helpen in de strijd tegen nepnieuws, kondigt Wales Wikitribune aan, een platform waar vrijwilligers en journalisten samenwerken.

Interessant! Wikipedia-oprichter Jimmy Wales vertelt over zijn nieuwe plan om fake news tegen te gaan, Wikitribune: “We werken aan een platform waar we de Wikipedia-gemeenschap van vrijwilligers laten samenwerken met professionele journalisten.” pic.twitter.com/JuYBKzIDSx

— Wouter van Noort 🤖 (@WvNoort) 24 januari 2018

Bekijk het debat hieronder terug:

Brazilië is 'back in business'

Foto EPA/Gian Ehrzenheller

De Braziliaanse president Michel Temer sprak met lof over de hervormingen van zijn twintig maanden zittende regering. Als grootste pluspunt noemde hij het verlagen van de inflatie; die was in 2016 hoger dan 10 procent en bedraagt nu minder dan 3 procent. Hierdoor trekt het land meer buitenlandse investeerders aan, zegt Temer.

Handelsbeschermingen ziet hij als belemmering voor het eigen land, dat volgens hem back in business is in de wereldeconomie. Zijn regering sloot nieuwe handelsverdragen met Canada, Zuid-Korea en Singapore en creëerde in 2017 meer dan een miljoen banen in het thuisland.

Temer kondigde aan dat Brazilië zich als een van de eerste ondertekenaars van het klimaatakkoord van Parijs zich zal blijven inzetten voor een beter klimaat, maar zijn regering wordt bekritiseerd voor de aanhoudende kap van het Amazonewoud.

Volgens Temer is de corruptie in Brazilië onder controle dankzij het werk van onafhankelijke anti-corruptiecommissies. Temer wordt in eigen land zelf verdacht voor corruptie, belemmering van de rechtsgang en afpersing. Bijna de helft van de Braziliaanse bevolking is ontevreden over het werk van hun president.

Dit waren de hoogtepunten van dinsdag

Samenwerken voor een betere wereld, daarvoor staat het World Economic Forum (WEF), zei oprichter Klaus Schwab bij de opening van het WEF. "Dit is geen congres, maar een gemeenschap."

Het forum werd vervolgens officieel geopend met een toespraak van de Indiase premier Narendra Modi. Samenvattend probeerde Modi vooral aan de wereld te tonen hoezeer het land veranderd is. Van een gesloten staat die niet open stond voor buitenlandse inmenging wordt nu de rode loper uitgerold voor investeerders: "Wie welvaart en welzijn zoekt, moet naar India komen." De Indiase premier Modi hield dinsdag een pleidooi voor vrije handel en citeerde Gandhi: "Gooi de ramen open en laat de winden van alle culturen je huis binnenwaaien". Modi was de hoofdgast totdat president Trump zijn komst aankondigde, als eerste Amerikaanse president sinds Bill Clinton in 2000.

Verder bevestigde de Canadese premier Justin Trudeau dat het Trans-Pacific Partnership (TPP) ook doorgaat zonder de Verenigde Staten. Volgens de premier hebben de overgebleven elf landen ingestemd met een herzien akkoord.

Ook zei de Canadese premier dat hij president Trump probeert te overtuigen om de VS niet terug te trekken uit NAFTA. Dat handelsakkoord, tussen Mexico, de VS en Canada, zou in het belang zijn van de VS en de wereldeconomie.

Minister van Financiën VS: 'Wat goed is voor Amerika, is goed voor de wereld.'

De VS is niet bereid om haar handelsbeschermingen in te trekken, zegt de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin. De maatregelen zijn volgens hem ingevoerd om Amerikaanse bedrijven een eerlijke kans op de wereldmarkt te geven tegen goedkopere producten uit landen als China en India. Eerder op de conferentie zei de Chinese president Xi Jinping dat handelsbeschermingen de "verkeerde optie" zijn, maar hij kondigde geen tegenmaatregelen aan.

Het America First-beleid van de regering-Trump is volgens Mnuchin geen belemmering voor de vrije wereldhandel. "Wat goed is voor Amerika, is goed voor de wereld."

Vandaag in Davos: Europese regeringsleiders

Het belooft een drukke dag te worden in Davos, met vooral veel politiek dat de agenda bepaalt. In de loop van de dag krijgen verschillende Europese regeringsleiders het woord, onder wie de leiders van Duitsland en Frankrijk.

  • We beginnen de dag met een toespraak van de geplaagde Braziliaanse president Michel Temer. Hij ontsnapte vorig jaar ternauwernood aan een afzettingsprocedure.
  • Het hoofd van de Chinese delegatie, topeconoom Liu He, spreekt vanaf 10.50 uur in een sessie over de Nieuwe Zijderoute en de stand van zaken in de Chinese economie. Liu is de rechterhand van president Xi Jinping.
  • De Spaanse koning Filip wordt vanaf 11.15 uur geïnterviewd over de rol van Spanje in de Europese Unie. In Catalonië zal men aandachtig luisteren naar wat Filip over de situatie in de regio zal zeggen.
  • De Nederlandse Nobelprijswinnaar Ben Feringa wordt om 11:30 geïnterviewd over de ontdekkingen waarvoor hij werd onderscheiden: moleculaire motortjes.
  • De Griekse premier Alexis Tsipras en zijn Italiaanse collega Paolo Gentiloni spreken vanaf 12.30 uur over stabiliteit in het Middellandse Zeegebied. De vluchtelingencrisis zal hier zeker aan bod komen.
  • De Italiaanse premier Gentiloni houdt om 13.50 uur een toespraak over de stand van zaken in Italië, waar op 4 maart verkiezingen worden gehouden.
  • Vanaf 14.20 uur spreekt de Duitse bondskanselier Angela Merkel de grote zaal toe over Europese samenwerking, en de positie van Duitsland op het wereldtoneel.
  • De hoogste Russische vertegenwoordiger in Davos, vicepremier Arkady Dvorkovich, licht de economische situatie in Rusland toe vanaf 15.15 uur.
  • De Libanese premier Saad Hariri zat - mogelijk gedwongen - vast in Saoedi-Arabië, nam ontslag als premier van Libanon maar schortte dat bij zijn terugkeer weer op. Hij wordt om 16.30 uur geïnterviewd.
  • Om 17.30 uur is het podium voor de Franse president Emmanuel Macron, die tot de aangekondigde komst van zijn Amerikaanse collega gold als dé grote naam om in de gaten te houden. Verwacht wordt dat Macron de kans aangrijpt om Frankrijk te promoten als stabiele factor in Europa, vergeleken met het politiek haperende Duitsland van Merkel. Verder wordt verwacht dat Macron zal pleiten voor meer Europese samenwerking en vrijhandel.