Roger Federer voor veertiende keer naar halve finale Australian Open

Ook Chung Hyeon, Angelique Kerber en Simona Halep bemachtigden een plek in de halve finales.

Roger Federer juicht na het winnen van de derde set.
Roger Federer juicht na het winnen van de derde set. Foto Vincent Thian/AP

Negentienvoudig grandslamwinnaar Roger Federer heeft woensdagochtend in drie sets gewonnen van de Tsjechische Tomas Berdych (nummer 20 op de wereldranglijst) op de Australian Open. Federer heeft het hele toernooi nog geen set verloren en zal voor de veertiende keer in vijftien jaar in de halve finale spelen. Hij neemt het op tegen Chung Hyeon, die dit toernooi de grote verrassing is gebleken.

Berdych begon de eerste set sterk en stond snel voor met 5-2. Maar Federer wist terug te slaan en won de set toch met 7-6. Berdych probeerde in de sets die volgden zijn opponent bij te benen, maar de Zwitser bleek te sterk. Federer won de sets met 6-3 en 6-4.

Het is de derde keer dat Berdych in het grandslamtoernooi wordt uitgeschakeld door de titelverdediger. Vorig jaar viel de Tsjech in de derde ronde af, in 2016 verloor hij in de kwartfinales.

Twitter avatar AustralianOpen #AusOpen .@RogerFederer sets an #AusOpen SF date with Hyeon #Chung! 🇨🇭🚂 https://t.co/sNLo82WDkj

Verrassende Chung verslaat Tennys Sandgren

De Zuid-Koreaanse Chung Hyeon heeft de kwartfinale van de Australian Open dinsdagnacht overtuigend gewonnen van de Amerikaanse Tennys Sandgren. In drie sets (6-4, 7-6, 6-3) plaatste Chung zich als eerste Zuid-Koreaan ooit voor de halve finales van het toernooi. Maandag versloeg de 21-jarige ook twaalfvoudig grandslamwinnaar Novak Djokovic.

“Voor al mijn fans en vrienden in Korea: ik ben nog lang niet klaar. Ik zie jullie vrijdag”, zei de Koreaan na de wedstrijd. In de halve finale zal Chung het opnemen tegen Roger Federer.

Kerber met gemak door naar halve finales

Ook de Duitse Angelique Kerber wist zich dinsdagnacht te plaatsen voor de halve finales. In twee sets versloeg ze met gemak de Amerikaanse Madison Keys (6-1 en 6-2). Na de wedstrijd zei Kerber: “Ik probeerde mijn focus niet te verliezen. Je kent Madison, je weet dat ze hard terug kan komen. Ze bleef vechten tot de laatste punt.”

In 2016 won Kerber het grandslamtoernooi van Australië. Vorig jaar viel ze in de US Open al in de eerste ronde af. Kerber staat zestiende op de wereldranglijst.

Halep bemachtigt in twee sets plek in halve finales

Later in de ochtend versloeg nummer één van de wereld Simona Halep de Tsjechische Karolina Pliskova. Hoewel Pliskova sterk begon en in de eerste set al snel 3-0 voor kwam te staan, haalde Halep haar met zes games op rij snel in. In twee sets (6-3 en 6-2) wist de Roemeense een plek in de halve finale te bemachtigen.

Twitter avatar AustralianOpen #AusOpen Red Hot Halepeño! 🌶🌶🌶 @Simona_Halep off to her first #AusOpen semifinal! https://t.co/OPNrYlvYUA