Case Mayfield is terug op zijn eigen voorwaarden

Na een paar jaar pauze is de Volendamse singer-songwriter Case Mayfield terug met een aangenaam album met een afstotende titel, Egomaniac. Als geheel is Egomaniac niet volledig geslaagd, maar uit de nummers blijkt dat Mayfield op zoek is naar een nieuwe muzikale stijl.

De sfeer in zijn weemoedige liedjes is weerbarstiger en onaangepaster dan voorheen. Binnen het singer-songwriter-idioom zoekt Mayfield nu de tegendraadse hoekjes, zoals spreekt uit zijn soms uitdagend vals uithalende zangstem die zich nergens iets van aan lijkt te trekken. Die ontsporende zang staat in mooi contrast met de onverstoorbaar musicerende begeleiders. In bijvoorbeeld openingssong ‘Lovely Hanna’ wordt de compositie uitgebouwd tot een doorwrochte symfonie. Andere nummers zijn juist onuitgewerkt, alsof alleen de schets is opgenomen. Mayfield lijkt op twee gedachten te hinken. Maar hij is terug, op zijn eigen voorwaarden, en dat is een geslaagd uitgangspunt.