Braziliaanse oud-president Lula veroordeeld tot 12 jaar cel

In het hoger beroep is de nog altijd populaire Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva opnieuw schuldig bevonden aan corruptie.

Voorstanders van Lula demonstreren in hoofdstad Brasilia.
Voorstanders van Lula demonstreren in hoofdstad Brasilia. Foto Sergio Lima/AFP

Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, de voormalige president van Brazilië, is woensdag in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar en één maand cel voor corruptie en witwassen. Lula werd in juli door een federale rechter veroordeeld tot 9,5 jaar gevangenisstraf voor “passieve corruptie”.

Drie rechters bogen zich in het hoger beroep over Lula’s vonnis. Zij besloten unaniem tot bekrachtiging van de eerdere veroordeling en verhoogden de straf naar twaalf jaar en één maand.

Volgens de Braziliaanse wet betekent deze straf dat Lula zich dit jaar niet verkiesbaar mag stellen. Maar volgens Lula’s advocaten en sommige andere juristen bestaat er een maas in de wet waardoor de ex-president toch mee mag doen tijdens de presidentsverkiezingenverkiezingen in oktober.

Corruptieschandaal rond bouwbedrijf

Tijdens zijn presidentschap kreeg Lula een strandhuis in de deelstaat Sao Paulo, als smeergeld. Hij liet de woning verbouwen. Het bouwbedrijf dat hij hiervoor inhuurde, zou hij aan contracten met het semi-staatsoliebedrijf Petrobras hebben geholpen. De oud-president ontkent alle aantijgingen.

De veroordeling van Lula komt voort uit het omvangrijke corruptieonderzoek Lava Jato, de Wasstraat. Er lopen nog zes andere zaken tegen de ex-president. In hetzelfde onderzoek werd Antonio Palocci, voormalig minister van Financiën, veroordeeld tot twaalf jaar cel voor corruptie.

Lula was van 2003 tot 2011 president van het Zuid-Amerikaanse land. Hij wordt geprezen als held van de armen, omdat de Braziliaanse economie een sterke groei doormaakte tijdens zijn presidentschap. Zijn arrestatie in 2016 was dan ook een schok voor zijn achterban en leidde zelfs tot onrust en gevechten in de stad São Paulo.

Lees ook: Tijdens de Wasstraat, het onderzoek naar corruptie door oliebedrijf Petrobas, kwam wijdverspreide corruptie aan het licht.

Ook nadat het corruptieschandaal aan het licht kwam, bleef de politicus populair. Vorig jaar bleek Lula de favoriet voor de verkiezingen van oktober.