Bijna zeventig doden na uitbraak gele koorts in Brazilië

Bijna 150 mensen raakten besmet met het virus. De stad São Paulo is het zwaarst getroffen.

Een baby wordt gevaccineerd in São Paulo.
Een baby wordt gevaccineerd in São Paulo. Foto Fernando Bizerra/EPA

In Brazilië zijn 69 mensen overleden door een uitbraak van het gelekoortsvirus, meldt persbureau AP. Dit is bijna de helft van de 148 mensen die tot nu toe besmet zijn geraakt.

Brazilië kampt sinds het begin van het regenseizoen met een uitbraak van gele koorts. Daarbij zijn vooral de staten Minas Gerais, São Paulo en Rio de Janeiro getroffen. In de stad São Paulo zijn de meeste besmettingen geconstateerd: 81. De dierentuin en botanische tuinen zijn gesloten om verdere verspreiding te voorkomen.

Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid wil de komende weken miljoenen mensen vaccineren tegen het virus, in de hoop verdere verspreiding tegen te gaan.

‘Alleen gevaccineerd reizen’

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt toeristen aan zich te vaccineren als zij Brazilië willen bezoeken. De GGD adviseert alleen een vaccinatie voor de regio’s rond de steden Rio de Janeiro en São Paulo.

Vorig jaar werd Brazilië getroffen door de grootste uitbraak van gele koorts sinds jaren. Meer dan 770 mensen raakten besmet, van wie 250 stierven. Tijdens deze uitbraak werd de staat Minas Gerais het hardst getroffen. Gele koorts veroorzaakt koorts, spierpijn en misselijkheid. Sommige slachtoffers krijgen een gele huid door het virus.