Zware aardbeving bij Alaska, tsunamiwaarschuwing afgegeven

8,2 op de schaal van Richter

Centrum buiten de kust
Centrum buiten de kust

Bij Alaska heeft dinsdagochtend een zware aardbeving met een kracht van 8,2 op de schaal van Richter plaatsgevonden. Het centrum van de beving bevond zich op 250 kilometer ten zuiden van Chiniak op 10 kilometer diepte, meldt het geologische onderzoekscentrum USGS. Er is een tsunamiwaarschuwing afgegeven. Het is nog niet bekend of de beving schade of slachtoffers heeft veroorzaakt. Alaska is een van de dunstbevolkte staten van de Verenigde Staten.

De tsunamiwaarschuwing geldt voor de hele westkust van de Verenigde Staten, een deel van de staat Alaska en ook voor delen van de Canadese westkust. Er is een oproep uitgevaardigd aan de bewoners van deze gebieden om naar hoger gelegen gebieden te trekken.

Het gebied waar het centrum van de beving zich bevindt, staat ook wel bekend als de ‘Pacifische Ring van Vuur’. Dit is een hoefijzervormig gebied in de Grote Oceaan met een lengte van ruim veertigduizend kilometer waar veel aardbevingen en vulkaanuitbarstingen voorkomen. De ring loopt van Nieuw-Zeeland via Japan en Alaska naar Zuid-Amerika.

Correctie (25 januari 2018): In een eerdere versie van dit stuk stond dat het epicentrum van de beving zich op tien kilometer diepte bevond. Dat klopt niet. Het centrum van de beving bevond zich hier. Een epicentrum bevindt zich op het aardoppervlak. Hierboven is dat aangepast.