Vernieuwen

Literair tijdschrift Das Magazin stopt wegens succes

Literair tijdschrift Das Magazin stopt. Na het komende nummer in februari zet de redactie een punt achter het zevenjarig bestaan van het tijdschrift. Reden voor het einde is dat het blad „niet meer de beste manier” is om lezers te vinden en met nieuwe schrijvers te werken, aldus hoofdredacteur en uitgever Daniël van der Meer.

Geldzorgen zijn het probleem niet, volgens Van der Meer: het tijdschrift „loopt nu beter dan ooit”, maar de drang om te vernieuwen weegt voor de redactie zwaarder. „Om nieuwe ambities te kunnen waarmaken moet je soms afscheid nemen van wat je hebt opgebouwd”, aldus uitgever Toine Donk. Uitgeverij Das Mag, dat twee jaar geleden voortkwam uit de redactie van Das Magazin, komt binnenkort met een jaarboek voor nieuw talent.

Met een oplage van zo’n 5.000 stuks en 1.500 abonnees is Das Magazin het grootste zelfstandige literaire tijdschrift in Nederland. Alleen De Gids heeft een hogere oplage, omdat dat ook naar de 20.000 abonnees van De Groene Amsterdammer gaat. Het verscheen vier keer per jaar en ontving in 2017 een subsidie voor twee jaar (19.000 euro) van het Nederlands Letterenfonds. Schrijvers als Joost de Vries, Daan Heerma van Voss en Jan Postma behoorden tot de vaste medewerkers.

Interview pagina C3