In de clinch over Frans staatsbedrijf

De Europese Commissie en Frankrijk voeren al meer dan vijftien jaar een juridische strijd over de herstructurering van het staatsbedrijf Électricité de France.

Foto Philippe Wojazer/Reuters

De Europese Commissie en Frankrijk liggen al meer dan vijftien jaar met elkaar in de clinch over de herstructurering van het staatsbedrijf Électricité de France (EDF) die in 1997 plaatshad in het kader van de liberalisering van de Europese energiemarkt. De herkapitalisatie, die met de reorganisatie gepaard ging, werd door de Europese Commissie in 2003 aangemerkt als verboden staatssteun. EDF moest 1,2 miljard euro aan steun (plus rente) terug te betalen aan de Franse staat. EDF en Frankrijk vochten dat aan, maar zowel in eerste aanleg bij het Gerecht van de EU (2009) als in hoger beroep bij het Hof van Justitie van de EU (2012) bleven de beslissing en de vordering van de Commissie overeind.

Wel vond het Hof dat de Commissie een steek had laten vallen door niet expliciet te toetsen of Frankrijk de steun had verleend in zijn hoedanigheid van overheid of in zijn hoedanigheid van (groot-)aandeelhouder. In 2015 herstelde de Commissie dit verzuim, waarna zij EDF andermaal gelastte de steun plus rente (inmiddels 1,37 miljard euro) terug te betalen aan de Franse staat. Wederom stapten EDF en Frankrijk, het daarmee niet eens, naar het Gerecht. Dat schaarde zich vorige week vierkant achter de Commissie. De beslissing moet nog vallen, maar niemand twijfelt eraan dat Parijs (twee keer) ook nu weer hoger beroep aantekent.

Zie voor de uitspraak: ECLI:EU:T:2018:6.