Tsunami-alarm zware aardbeving Alaska ingetrokken

Het Amerikaanse weercentrum gaf een melding af voor een groot deel van de Amerikaanse westkust, Hawaï en de kust van Canada. De melding werd later ingetrokken.

De kust van Alaska.
De kust van Alaska. Foto iStock

Voor de kust van Alaska heeft dinsdagochtend een aardbeving plaatsgevonden met een kracht van 7,9. Het centrum van de beving bevond zich op tien kilometer diepte en meer dan 250 kilometer kust. Het Amerikaanse weercentrum gaf een tsunami-alarm af voor een groot deel van de westkust, Hawaï en de kust van Canada. De melding werd later op dinsdag ingetrokken, toen geen verhoging van de golven werd waargenomen. Wel wordt bewoners van de eilanden rond het centrum gevraagd alert te blijven.

In de stad Kodiak, op ruim 200 kilometer vanaf het centrum van de beving, zouden de eerste signalen van een tsunami waargenomen moeten worden. “We hebben niets gezien of gehoord over een golf”, zei Tim Putney, hoofd van de lokale politie, tegen persbureau AP. Volgens Putney was het de “zwaarste en langst durende” beving die hij ooit in de regio heeft gevoeld.

‘Ga naar hoge gebieden’

Inwoners van de kuststreken werden na de beving geadviseerd zich naar hogere gebieden te begeven, maar ook dieper in het land werd de beving gevoeld. Zelfs in de stad Anchorage, op bijna vijfhonderd kilometer afstand van waar de aardbeving plaatsvond, werd de beving waargenomen Dit meldt CNN.

Het gebied waar het centrum van de beving lag, staat bekend als de ‘Pacifische Ring van Vuur’. In deze ring, die loopt van Nieuw-Zeeland via Japan en Alaska, van de Grote Oceaan komen veel aardbevingen en vulkaanuitbarstingen voor. Er is nog geen melding gedaan van schade.

Het centrum van de aardbeving ligt in de ‘Pacifische Ring van Vuur’.

Correctie (25 januari 2018): In een eerdere versie van dit stuk stond dat het epicentrum van de beving zich op tien kilometer diepte bevond. Dat klopt niet. Het centrum van de beving bevond zich hier. Een epicentrum bevindt zich op het aardoppervlak. Hierboven is dat aangepast.