Top-10: de keuze van de lezer

Filmwedstrijd De lezer heeft gekozen: ‘Manchester by the Sea’ is nipt winnaar geworden van de verkiezing van de film van 2017.

Casey Affleck in 'Manchester by the Sea'.
Casey Affleck in 'Manchester by the Sea'.
 1. Manchester by the Sea.

  Regie: Kenneth Lonergan

  Ingetogen drama over klusjesman die zich ontfermt over zijn neefje en worstelt met zijn traumatische verleden. (267 stemmen)

 2. Moonlight.

  Regie: Barry Jenkins

  Poëtisch en sensitief portret van het seksueel ontwaken van een homoseksuele jongen in een zwart, kansarm milieu. (257 stemmen)

 3. Ex aequo: Brimstone.

  Regie: Martin Koolhoven

  Ingenieus geconstrueerde western; bijbelvast en met uitgesproken Nederlandse elementen. (112 stemmen)

  Ex aequo: Dunkirk.

  Regie: Christopher Nolan

  De beroemde militaire operatie van de Britten ter land, ter zee en in de lucht om zoveel mogelijk manschappen te redden van de Duitse Blitzkrieg. (112 stemmen)

 4. The Square.

  Regie: Ruben Östlund

  Scherp en vilein portret van de westerse welvarende burger in het algemeen en de museumwereld in het bijzonder. (111 stemmen)

 5. Blade Runner 2049.

  Regie: Denis Villeneuve

  Langverwacht vervolg op cultklassieker van Ridley Scott uit 1982, nu met Ryan Gosling als een replicant die menselijk bewustzijn heeft ontwikkeld. (107 stemmen)

 6. On Body and Soul.

  Regie: Ildikó Enyedi

  Romantische vertelling over een afstandelijke man en een autistische vrouw, die zich grotendeels afspeelt in een slachthuis. (106 stemmen)

 7. Hidden Figures.

  Regie: Theodore Melfi

  De tot voor kort vergeten geschiedenis van Afro-Amerikaanse vrouwen die met hun wiskundeknobbel de raketten van de NASA in de lucht hielden. (93 stemmen)

 8. Paterson.

  Regie: Jim Jarmusch

  Ode aan de routine en alledaagsheid, met Adam Driver als buschauffeur en liefhebbende echtgenoot, die gedichten schrijft. (92 stemmen)

 9. Baby Driver.

  Regie: Edgar Wright

  Geheel op de spetterende muziek toegeschreven, energieke bankroversfilm, stamt nog uit de tijd dat Kevin Spacey niet uit zijn films werd geknipt. (84 stemmen)