Seksueel misbruik

Paus maakt excuses voor verdedigen Chileense bisschop

Paus Franciscus heeft excuses aangeboden aan slachtoffers van seksueel misbruik voor zijn opmerkingen vorige week. Tijdens zijn bezoek aan Chili verdedigde hij bisschop Juan Barros, die medeplichtig zou zijn aan misbruik door een pedofiele priester. Wel hield de paus vol dat Barros onschuldig is. De bisschop wordt in Chili bekritiseerd omdat hij jarenlang getuige zou zijn geweest van het misbruik door priester Fernando Karadima, zonder daar iets aan te doen. Karadima, voormalig mentor van Barros, werd in 2011 schuldig bevonden aan misbruik van tienerjongens in zijn kerk. „Ik realiseer me dat het een klap in het gezicht van slachtoffers was”, zei de paus tegen verslaggevers in het vliegtuig terug naar Rome. Over Barros zei Franciscus: „Ik kan hem niet veroordelen omdat ik niet het bewijs heb.” (NRC)