Schiphol

Omwonenden willen landingsbanen in zee

Een vliegtuig boven een huis in de omgeving van Schiphol.
Een vliegtuig boven een huis in de omgeving van Schiphol. Foto Koen van Weel/ANP

Schiphol kan verder uitbreiden als de luchthaven landingsbanen in zee aanlegt. Op deze manier wordt „de leefbaarheid voor de bewoners” niet verder aangetast. Dat schrijven zestig bewonersgroepen uit de regio rond Schiphol in een brief aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD). Volgens de bewonersgroepen is uitbreiding van het aantal landingsbanen op de huidige locatie „onacceptabel”. Lelystad Airport, dat Schiphol deels moet ontlasten, kan op de lange termijn het probleem niet oplossen, schrijven de bewoners. Ze noemen „hoogwaardig treinverkeer” als alternatief voor vluchten binnen Europa. De groepen vragen de minister onderzoek te doen naar alternatieve locaties. Eind november noemde Van Nieuwenhuizen het aanleggen van landingsbanen in zee nog „geen realistisch alternatief”. De kosten van het project zouden te hoog zijn. (NRC)