Recensie

Recensie Theater

Paul Groot excelleert als Cole Porter in ‘You’re the top’

Ooit speelde Willem Nijholt de hoofdrol in de musical over de briljante componist Cole Porter. De wervelende musical annex mini-revue is terug.

FOTO BEN VAN DUIN

Een musical over Cole Porter kan niet anders dan overvol zijn. De man schreef tientallen klassieke songs die tot de meest gedistingeerde van het Amerikaanse repertoire behoren – rijk van taal, geestig en gevoelig, vaak verrassend rijmend en altijd uitzonderlijk melodieus. Niemand schreef ze zo sophisticated als hij.

Sophisticated was ook de musical You’re the top die Pieter van de Waterbeemd in 1995 over Cole Porter (1891-1964) schreef, met Willem Nijholt als de ideale hoofdrolspeler. In korte, puntige scènetjes liet hij de fameuze songschrijver zien als de man die hij was: briljant in zijn vak, maar tevens op de vlucht voor de verdovende verveling die hem als vermogend man voortdurend bedreigde, en later getroffen door helse pijnen als gevolg van een valpartij.

You're the top is terug, nu met Paul Groot in de hoofdrol. Hij excelleert als lichtvoetige bon vivant, valse nicht, cynicus en enigmatisch middelpunt van een mini-revue met de mooiste Porter-songs. En dat zijn er zo veel, dat ze af en toe in een medley moesten worden verwerkt om aan de beurt te komen. Met als onvermijdelijk gevolg dat heel wat nummers eerder worden afgekapt dan men zou willen.

Groot wordt vergezeld door Marjolein Keuning die vooral indruk maakt met enkele introverte songs, de robuust zingende Marcel Jonker en een vijfkoppig ensemble met de flair die in dit genre vereist is. Hun gelaagde zang kleurt meestal mooi bij de jazzy combo onder leiding van Ed Boekee.

Zo is ook deze nieuwe versie, in de stijlvolle regie van Gijs de Lange, een bekoorlijk vlechtwerk van comedy, drama en songs – van Night and day tot I get a kick out of you, van Let's do it tot Ev'ry time we say goodbye en alles daartussen.