‘Nederlandse oorlogswrakken door Chinese bedrijven geborgen’

Het ministerie van Transport van Indonesië zou bovendien vergunningen hebben afgegeven voor verschillende bergingen.

Archieffoto van de torpedojager Hr.Ms. Kortenaer, die bij de Slag in de Javazee in 1942 tot zinken werd gebracht door een Japanse invasievloot.
Archieffoto van de torpedojager Hr.Ms. Kortenaer, die bij de Slag in de Javazee in 1942 tot zinken werd gebracht door een Japanse invasievloot. Foto ANP

De Nederlandse marinewrakken die in 1942 uit de Javazee zijn verdwenen, zijn geborgen door bedrijven met een link met China. Dat meldt de Indonesische nieuwssite Tirto.ID dinsdag na onderzoek. Volgens De Telegraaf zou voor de berging van het Nederlandse scheepswrak Hr.Ms. Kortenaer bovendien een vergunning zijn afgegeven door de Indonesische autoriteiten.

Indonesië heeft tot nu toe altijd gesteld dat er geen toestemming voor berging was gegeven. De verdwijning van de oorlogswrakken werd in november 2016 bekend. Het ging in totaal om drie Nederlandse oorlogswrakken, die tijdens de Slag in de Javazee in 1942 tot zinken werden gebracht. Daarbij kwamen 915 Nederlandse marineleden om. Ook verdwenen voor de Indonesische kust drie Britse schepen en een Amerikaanse onderzeeër.

Lees ook: ‘Afdruk in zeebodem is wat er nog rest’

48 marinewrakken

In heel Zuidoost-Azië zijn er volgens het onderzoek van het Indonesische Tirto.ID sinds 2013 in totaal 48 marinewrakken illegaal geborgen. De bergingsbedrijven zijn geregistreerd onder uiteenlopende namen, maar hebben allemaal een connectie met China. Dit land is een belangrijke producent van staal. Het ministerie van Transport van Indonesië zou vergunningen hebben afgegeven voor verschillende bergingen.

Volgens De Telegraaf “blijkt dat zowel voor de locatie waar de voor 80 procent verdwenen Hr.Ms. Kortenaer lag, als die van de Britse HMS Electra, vergunningen zijn verleend. Het bedrijf dat ze kreeg, is het Indonesisch/Chinese PT Jatim Perkasa dat Tirto.ID en Australische wrakdeskundigen in verband brengen met de vermissing van de Nederlandse wrakken”.

Tirto.ID maakte dit filmpje over de verdwijning van de scheepswrakken:

NRC-correspondent Annemarie Kas zegt dat “Nederland en Indonesië hoopten dat ze deze vervelende zaak hadden afgerond nadat ze de samenvatting van het onderzoek hadden gepubliceerd, maar dat deze onthullingen van Tirto.ID er nu voor zorgen dat de zoektocht nog niet is beëindigd”.