Nederlander merkt weinig van groei

Koopkracht Van vrijwel niemand stijgt het reële inkomen met meer dan 0,5 procent. Veel gepensioneerden gaan er dit jaar zelfs op achteruit.

De meeste Nederlanders merken dit in hun portemonnee nog weinig van de groeiende economie. Vrijwel niemand gaat er in vergelijking met vorig jaar meer dan 0,5 procent op vooruit, blijkt uit een maandag gepresenteerd rapport van het financiële kenniscentrum Nibud. Veel gepensioneerden moeten zelfs enigszins inleveren.

Werkenden zien hun financiële situatie over het algemeen het meest verbeteren. Dat komt door de vorig jaar gemiddeld met 1,5 procent gestegen cao-lonen. Gezinnen met kinderen profiteren dubbel: zij hebben ook baat bij de stijging van het kindgebonden budget, aldus het Nibud. Dat gaat voor het tweede kind omhoog met 79 euro per jaar.

Doordat de prijzen in de winkel bijna even snel stijgen als de lonen, neemt de koopkracht niet spectaculair toe. De meeste werkenden zien hun reële inkomen toenemen met tussen de 0,2 en 0,4 procent. Per maand gaan ze er meestal een à twee tientjes op vooruit.

Andere groepen profiteren nog minder van de economische groei. Voor bijstandsgerechtigden en ouderen met alleen AOW blijft de situatie vrijwel gelijk. Wie een aanvullend pensioen heeft, gaat er in de regel zelfs op achteruit. Dat komt doordat de pensioenen momenteel niet of amper stijgen.

Zo blijft de koopkrachtgroei dus achter bij de positieve trend macro-economische trend. In het derde kwartaal van vorig jaar bleek het bruto binnenlands product (bbp) in Nederland voor de veertiende maand op rij te zijn gegroeid. In vergelijking met het jaar ervoor was de Nederlandse economie met 3 procent in omvang toegenomen.