Van Gogh Museum verwerft portret door Edvard Munch

Aankoop Edvard Munch schilderde zijn portretten zoals Van Gogh: expressief en kleurrijk. In het Van Gogh Museum hangen ze nu naast elkaar.

Edvard Munch (1863-1944): Felix Auerbach (1906)
Edvard Munch (1863-1944): Felix Auerbach (1906) olieverf op doek, 83.8 x 76.2 cm

Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft het schilderij Felix Auerbach van de Noorse schilder Edvard Munch verworven. Het werk is vanaf vandaag te zien op de derde verdieping van het Van Gogh.

Daar hangt het tussen andere portretten, zowel door Van Gogh zelf als door kunstenaars wier werken in kleurgebruik, thematiek en compositie verwant zijn aan Van Gogh.

Felix Auerbach zal het enige portret van Munch zijn in een Nederlandse collectie, aldus het museum.

Opdrachtwerk

Edvard Munch (1863-1944) maakte het doek in opdracht van de Duitse natuurwetenschapper Felix Auerbach (1856-1933), indertijd professor aan de universiteit van Jena. Auerbach en zijn vrouw Anna bezochten eind 1905 het archief van Nietzsche en zagen daar diens portret door Munch. Ze nodigden hem uit in Jena, waar Munch voor 500 mark in februari 1906 het portret schilderde.

Felix Auerbach, aldus het museum, „is kenmerkend voor het oeuvre van Munch en past naadloos in de collectie van het Van Gogh”.

Expressieve beeldtaal

Vincent van Gogh en Edvard Munch hebben elkaar waarschijnlijk nooit ontmoet, maar Munch bewonderde Van Gogh, wiens werk hij rond 1890 leerde kennen. Beiden gebruiken in hun werk een expressieve, kleurrijke beeldtaal. In 2015 was in het Van Gogh Museum de tentoonstelling Munch: Van Gogh te zien.

De overeenkomsten tussen Munch en Van Gogh zijn volgens het museum „met name in hun portretkunst sterk en overtuigend”: het betreft de expressieve kleuren en, in het geval van Felix Auerbach, een ondefinieerbare oranjerode achtergrond.