Minister wil kalifaatkinderen niet actief terughalen

Als kinderen zich melden bij een Nederlands consulaat, dan worden ze volgens minister Grapperhaus wel teruggehaald.

Foto Bart Maat/ANP

Nederland zal kinderen in nood van jihadgangers niet actief terughalen. Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) maakte dat dinsdag duidelijk in de Tweede Kamer, aldus ANP. Daarmee verduidelijkte hij het eerdere standpunt van het kabinet: mensen in het strijdgebied worden niet geholpen – ook kinderen niet.

De coalitiepartijen zijn verdeeld over de kwestie. De ChristenUnie en D66 vinden dat deze kinderen, in uitzonderlijke gevallen, wel moeten worden geholpen om terug te keren, mocht noodhulp niet effectief blijken. De beide andere regeringspartijen, VVD en CDA, zijn tegen. Zij vinden dat hulp ter plaatse moet worden geboden.

Lees ook het Commentaar: Ook een IS-kind van Nederlandse ouders verdient bescherming

Als kinderen zich melden bij een Nederlands consulaat, met bijvoorbeeld hun moeder, dan worden ze volgens Grapperhaus wel teruggehaald.

“Wij halen geen mensen terug die zich in het strijdgebied bevinden. Ik vind het ook heel schrijnend dat kinderen zijn meegenomen naar het strijdgebied”, reageerde Grapperhaus.