‘Medaillekandidaten Koelizjnikov en Joeskov niet op Spelen’

Maandag werd al bekend dat shorttracker Viktor An, zesvoudig olympisch kampioen, niet naar Pyeongchang mag.

Pavel Koelizjnikov (links) en Denis Joeskov (achter) tijdens een wedstrijd in januari 2018.
Pavel Koelizjnikov (links) en Denis Joeskov (achter) tijdens een wedstrijd in januari 2018. Foto Sergej Ilnitski/EPA

De Russische schaatsers Denis Joeskov en Pavel Koelizjnikov mogen niet deelnemen aan de Olympische Winterspelen van komende maand in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Volgens het hoofd van de Russische schaatsbond, Aleksej Kravtsov, staan hun namen niet op de geschoonde lijst van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Als de uitsluiting in stand wordt gehouden, ontbreken er op de Spelen twee belangrijke medaillekandidaten en dus ook concurrenten voor Nederlandse schaatsers.

Koelizjnikov is wereldrecordhouder op de 500 meter. Hij werd eind 2015 de eerste man onder de 34 seconden en reed 33,98. Hij werd dat jaar ook wereldkampioen op deze afstand. Een jaar later prolongeerde hij die titel, won hij ook de wereldtitel op de 1.000 meter. Hij werd beide jaren ook wereldkampioen sprint. Joeskov is de huidig wereldrecordhouder op de 1.500 meter. Afgelopen december reed hij 1.41,02. Hij is drievoudig wereldkampioen op de afstand (2013, 2015, 2016). Joeskov gold op de 1.500 meter als dé man om één van het Nederlandse duo Kjeld Nuis/Koen Verweij van olympisch goud in Zuid-Korea te houden.

Dopingverleden

Het IOC volgt met de uitsluiting de harde lijn die ze aankondigde te zullen volgen in de beslissing wel of niet Russen toe te laten tot de Spelen: sporters mochten geen dopingverleden hebben. Pavel Koelizjnikov (23) werd als junior geschorst voor het gebruik van methylhexanamine, een middel dat de alertheid verhoogt en vermoeidheid vermindert, vaak toegediend met een neusspray of neusdruppels. Koelizjnikov zei het tegen een verkoudheid te hebben gebruikt. Hij werd twee jaar geschorst. Begin 2016 werd hij betrapt op het gebruik van meldonium. Nadat de verbodsdatum werd herzien, werd zijn provisionele schorsing opgeheven.

Joeskov (28) werd in 2008 geschorst voor het gebruik van marihuana. Voor vier maanden door de internationale schaatsbond ISU, voor vier en later twee jaar door de Russische bond.

Lees ook: ‘Jeugdzonde’ Joeskov ineens weer actueel.

Het IOC legde Rusland begin december een straf op voor het grote dopingprogramma tijdens de Winterspelen in het eigen Sotsji, in 2014. Het land is niet welkom op de komende Winterspelen, individuele Russische sporters die aan strenge eisen voldeden, mogen wel onder neutrale vlag deelnemen. Vrijdag maakte het IOC bekend een lijst van vijfhonderd potentiële sporters te hebben ingekort tot 389, maar noemde geen namen. Volgens persbureau AP wil het IOC ook nu niet ingaan op individuele gevallen. Rusland heeft de hoop met in ieder geval tweehonderd sporters in Zuid-Korea actief te kunnen zijn; minder dan in Sotsji, maar nog altijd meer dan in Vancouver in 2010.

Viktor An

Joeskov en Koelizjnikov zijn dus niet direct gestraft voor betrokkenheid bij de Spelen in Sotsji. Koelizjnikov kwam daar nog niet eens in actie, in het geval van Joeskov is er geen bewijs. Shorttracklegende Viktor An daarentegen wordt uitgesloten, hoogstwaarschijnlijk vanwege geïmpliceerde betrokkenheid bij het programma. De zesvoudig olympisch kampioen, winnaar van drie keer goud in Sotsji vier jaar terug, werd genoemd in het tweede rapport van de Canadese dopingonderzoeker Richard McLaren. Dat gebeurde niet bij naam, maar dat viel af te leiden uit de omschrijving.

An reed tot 2011 voor zijn geboorteland Zuid-Korea en won als Zuid-Koreaan drie keer olympisch goud op de Spelen van Turijn in 2006. Hij werd daarnaast vijf keer wereldkampioen (allround). Vanaf 2011 kwam hij uit voor Rusland; naast zijn drie gouden olympische medailles in 2014 werd hij nog één keer wereldkampioen (allround).

Het is de vraag of An nog door zal gaan als shorttracker. Hij is al 32 en niet meer in de topvorm van zijn jongere jaren. Op het afgelopen EK in Dresden, gewonnen door Sjinkie Knegt, won hij nog wel zilver op de 500 meter, maar werd hij teleurstellend zesde in het eindklassement.

Volgens andere Russische functionarissen is ook tweevoudig medaillewinnaar Ksenia Stolbova er niet bij in Pyeongchang. De Russische kunstschaatsbond reageerde door te zeggen dat het IOC Rusland probeert uit te dagen tot een boycot van de Spelen, schrijft AP.

‘Schone sporters’

Vicepresident van het Russisch Olympisch Comité (ROC) Stanislav Pozdnjakov kwam tijdens onderhandelingen met het IOC achter het weglaten van An en twee andere Russische wintersporters: cross-countryskiër Sergej Oestjoegov en biatleet Anton Sjipoelin. Volgens hem zijn deze drie “nooit bij dopingzaken betrokken geweest en hebben de vele dopingmonsters tijdens hun carrière bewezen dat ze schone sporters zijn”.

De Russische regering hoopt volgens woordvoerder Dimitri Peskov dat het IOC de situatie snel opheldert, schrijft AP. “We hebben deze betreurenswaardige berichten in de media gezien. We vinden het erg spijtig als deze beslissingen daadwerkelijk zijn genomen. Maar we hopen dat we de situatie opgehelderd wordt.”

Correctie 23 januari: In een eerdere versie van dit artikel werd geïmpliceerd dat Pavel Koelizjnikov alleen in 2016 wereldkampioen sprint werd. Dat werd hij ook al in 2015.