Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema kanshebber Oscar

Van Hoytema is genomineerd voor zijn camerawerk voor de film Dunkirk. De Nederlandse make-upartiest Arjen Tuiten maakt ook kans op een Oscar.

Een beeld uit de film Dunkirk.

De Nederlands-Zwitserse cameraman Hoyte van Hoytema maakt kans op een Oscar voor zijn camerawerk voor de film Dunkirk. Dat werd dinsdag bekendgemaakt. Het is voor zover bekend voor het eerst in de geschiedenis dat een Nederlander in deze categorie is genomineerd.

Van Hoytema volgde zijn opleiding in Polen en brak door in Zweden. Een vakjury plaatste hem in 2016 op plek 4 in de NRC-lijst van meest invloedrijke Nederlandse filmmakers wereldwijd. Volgens de jury bevindt hij zich in de “absolute wereldtop”. Hij draaide ook de Bond-film Spectre en de film Her.

Bekijk hier de trailer van Dunkirk:

Arjen Tuiten

Arjen Tuiten, een Nederlandse make-upartiest, is in de race voor een Oscar voor zijn werk voor Wonder - een feelgoodverhaal over een jongen met een gezichtsafwijking. In een interview met NRC, afgelopen november, vertelde Tuiten waarom acteurs schmink waarderen:

“Ze vinden het misschien vervelend om uren in make-up te zitten, ‘maar het helpt me mijn personage te vinden’, krijg ik te horen. Met visual effects kan je achteraf van alles realiseren, met schmink kun je zelfs mensen op de set raken. Het zorgt vaak voor bijzondere momenten, al is het maar een paar seconden emotie.”

Bekijk hier de trailer van Wonder:

The Shape of Water

De film The Shape of Water heeft de meeste nominaties voor de belangrijkste filmprijs van de Verenigde Staten binnengesleept; dertien in totaal, waaronder die voor Beste Film. The Shape of Water, een sprookje over de liefde van een schoonmaakster die valt voor een ‘vismens’, kreeg afgelopen december ook de meeste nominaties voor een Golden Globe. Regisseur van de fantasyfilm is Guillermo del Toro.

Bekijk hier de trailer van The Shape of Water:

Ook de films Call Me by Your Name, Darkest Hour, Dunkirk, Get Out, Lady Bird, Phantom Thread, The Post en Three Billboards outside Ebbing, Missouri maken kans op de Oscar voor Beste Film.

Beste Hoofdrol

De uitreiking van de Acadamy Awards is op 4 maart. Er zijn 24 categorieën, waaronder ook Beste Hoofdrol (m/v), Beste Bijrol (m/v), Beste Regisseur en Beste Animatiefilm. Voor de Oscar Beste Hoofdrol (man) zijn onder anderen Timothée Chalamet (Call Me by Your Name), Gary Oldman (Darkest Hour) en Denzel Washington (Roman J. Israel, Esq.) genomineerd.

Bij de vrouwen maken in deze categorie onder anderen Meryl Streep (The Post), Sally Hawkins (The Shape of Water) en Frances McDormand (Three Billboards outside Ebbing, Missouri) kans. De nominaties werden bekendgemaakt vanuit het Academy’s Samuel Goldwyn Theater in Beverly Hills. Dit jaar is de negentigste editie van de Oscars.

Nederlandse inzending: Layla M.

Afgelopen december werd bekend dat Layla M., de Nederlandse inzending voor de Oscars, was afgevallen als kandidaat voor beste niet-Engelstalige film. Uit meer dan negentig landen kwamen inzendingen binnen voor de prijs.