KRedieten

BKR onthult nieuwe werkwijze na kritiek van minister

Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) waar meer 10 miljoen Nederlanders met leningen geregistreerd staan, heeft maandag een nieuwe werkwijze gepresenteerd. NRC onthulde vorige zomer dat BKR in strijd handelt met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) door het consumenten onmogelijk te maken hun negatieve BKR-registratie, opgelopen door een kleine betalingsachterstand, te verwijderd te krijgen. De consumenten kregen daardoor geen hypotheek. De Wbp stelt dat verwerking van persoonsgegevens proportioneel moet zijn en dat er een belangenafweging moet plaatsvinden als consumenten vinden dat dit niet het geval is. Toenmalig minister Dijsselbloem (Financiën) maande BKR toen om zo’n belangenafweging mogelijk te maken. BKR stelt die mogelijkheid nu gecreëerd te hebben. (NRC)