Jazzlegende Hugh Masekela (78) overleden

Masekela wordt gezien als de vader van de Zuid-Afrikaanse jazz. Ook wordt hij geroemd voor zijn inzet tegen het apartheidsregime.

Mazekela overleed aan de gevolgen van prostaatkanker.
Mazekela overleed aan de gevolgen van prostaatkanker. Foto Alexander Joe/AFP

De Zuid-Afrikaanse zanger en anti-apartheidactivist Hugh Masekela is dinsdag op 78-jarige leeftijd overleden. Dit meldt zijn familie in een verklaring. Masekela werd wereldberoemd met zijn kenmerkende afro-jazzhits en krachtige teksten tegen het apartheidsregime. De muzikant stierf aan de gevolgen van prostaatkanker. “Geen pijn meer”, schrijft zijn familie bij de verklaring op Twitter:

“Hughs bijdrage en deelname op het gebied van muziek, theater en kunst strekt over zes continenten en in de gedachten van miljoenen personen. We zijn gezegend en dankbaar dat wij deel uit mogen maken van zijn eeuwig groter wordende erfenis van liefde, delen en creativiteit.”

In oktober 2017 maakte Masekela bekend sinds 2008 te strijden tegen prostaatkanker en te stoppen met optreden. “Ik raad alle mannen aan zich regelmatig te laten controleren”, zei hij destijds in een verklaring.

‘De baobab boom is gevallen’

Masekela, in zijn thuisland vaak bra Hugh genoemd, zette zich onder meer in tegen slavernij en voor de bevrijding van Nelson Mandela. Voor de voormalig president schreef hij in 1986 het lied Bring Him Back Home, dat het strijdlied werd van de internationale anti-apartheidsbeweging.

Sinds de bekendmaking van het overlijden, stromen condoleances en steunbetuigingen binnen. De Zuid-Afrikaanse President Zuma riep na het overlijden van de muzikant op “de vrijheidsfakkel te blijven dragen in de internationale strijd tegen apartheid”. Nathi Mthethwa, minister van Kunst en Cultuur, schreef op Twitter: “De baobab boom is gevallen. Onze natie heeft een unieke muzikant verloren. We kunnen met zekerheid zeggen dat bra Hugh een van de grootste architecten van de afro-jazz was.”

Masekela treedt op met Bring Him Back Home in Zimbabwe in 1987.