Huizenmarkt

CBS: nog nooit zoveel woonhuizen verkocht als in laatste kwartaal 2017

Foto ANP

In het vierde kwartaal van 2017 zijn 66.000 woningen verkocht. Nog nooit lag het aantal verkochte bestaande particuliere woningen zo hoog in een kwartaal. De transacties zijn goed voor een totaalbedrag van 18 miljard euro, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

Het vorige verkooprecord werd een kwartaal eerder gebroken. Toen werden ruim 61.000 woningen verkocht. Ook het jaar 2017 brak een record met bijna 242.000 verkochte woningen, 12,6 procent meer dan een jaar eerder.

Vorige week publiceerde makelaarsvereniging NVM ook verkoopcijfers over het vierde kwartaal van 2017. De NVM, waarvan de aangesloten makelaars zo’n 75 procent van alle koopwoningen in Nederland verhandelen, meldde toen een daling van 6 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat verschil komt doordat de NVM zich baseert op voorlopige contracten van door NVM-makelaars verkochte woningen, terwijl het CBS zich baseert op koopaktes die zijn geregistreerd bij het Kadaster.

De groei in het aantal transacties loopt wel terug, aldus het CBS. Zo lag het aantal verkopen in de provincie Utrecht afgelopen kwartaal al 1 procent lager dan een jaar eerder. Ook in Noord-Holland is steeds meer sprake van krapte op de verkoopmarkt. (NRC)