Brieven

Brieven 23/1/2018

Gaswinning Groningen

Identitair navelstaren

Tienduizend Groningers demonstreerden vrijdagavond in een fakkeloptocht (20/1). Tienduizenden woningen in Groningen zijn niet veilig en moeten worden versterkt, duizenden Groningers hebben schade en staan alleen in een juridisch gevecht tegenover de NAM. In dezelfde zaterdagkrant stond een groot verslag van de bijeenkomst van tweeduizend mensen die in Rijswijk debatteerden over wat de Nederlandse identiteit is.

Een primaire bestaansreden voor een staat is de zorg dat zijn burgers veilig kunnen wonen. De Nederlandse staat had allang vóór zijn burgers moeten gaan staan, ze schadeloosstellen en de afwikkeling van de schade met de NAM op zich moeten nemen. Over dit falen van de staat past royale berichtgeving. Maar in plaats daarvan worden wij getrakteerd op het identitair navelstaren van rechts Nederland. Als in de natiestaat de staat zijn bestaansrecht niet waarmaakt, is nationale identiteit een farce.

In Irak en Libië wordt oorlog gevoerd om het bezit van de oliebronnen. De baten van de Groningse gasvelden zijn zonder enige slag of stoot in de Hollandse economie gevloeid. Daarvoor past een diepe buiging naar de Groningers en een ruimhartige houding in de zorg voor de schade. Hollandse onverdraagzaamheid en benepenheid voor alles wat de eigen rijkdom aan kan tasten hoeft geen onderdeel van de Nederlandse identiteit te zijn.

schadevergoeding

Wees ruimhartig, a.u.b.

In de column van Folkert Jensma blijft de psychische schade aan het slachtoffer onderbelicht (Schadevergoeding omdat het kan, 20/1). Deze zal zich bij iedereen anders uiten. Nadat ik zelf drie jaar geleden onverwacht was aangevallen door straatrovers, negeerde ik aanvankelijk de gevolgen. Evenals mijn huisarts. Maar die kwamen toch, zij het een half jaar later en tot de dag van vandaag ben ik extra alert op waar ik loop, hoe ik mijn tas vasthoud, wie er langskomt. Onverhoeds op straat neergestoken worden, terwijl je zelf net vader bent geworden. Het is een horrorverhaal. Gun die man ruimhartig de 4.000 euro, zodat er tenminste iets positiefs aan dit trauma kan worden overgehouden.

Reactie Bert Wagendorp

Topsport: entertainment

Twee jaar geleden vertelde kogelstoter en discuswerper Ria Stalman tijdens het tv-programma Andere tijden sport dat ze tijdens de Olympische Spelen in Los Angeles (1984) doping had gebruikt en daardoor waarschijnlijk goud had gewonnen.

Doping in de sport is niet te voorkomen want sport – zeker topsport – is geen sport meer, maar entertainment.

De strekking van een recent artikel van Bert Wagendorp: wie geld heeft wint (Trainen, dat is pas valsspelen , 20/1). Het doet er dan eigenlijk niet toe hoe je dat geld besteedt: aan doping of training. Of, zoals Bram Charité, winnaar van een bronzen medaille bij het gewichtheffen op de Spelen in Londen in 1948 aan het eten van drie biefstukken per dag.

Auto- en paardensport wordt ook sport genoemd, maar het grote geld zorgt dat zowel auto als paard de beste brandstof en beste verzorging krijgen. Als een mens zwaar werk moet verzetten, zal hij of zij moeten zorgen voor een goede conditie en geld is dat belangrijk om goede voeding en verzorging te krijgen.

Daarom vind ik dat amateursport sport genoemd mag worden en topsport gewoon entertainment.

Correcties/aanvullingen

Middelvinger

In de reportage ‘Een einde aan Duitsland dat altijd nee zegt’ (22/1, p. 4/5) stond ten onrechte dat Andrea Nahles zei: „dan geven de kiezers ons de middelvinger.” Ze zei: „dan wijzen de kiezers op hun voorhoofd.”