Gouden tip autobranden Culemborg: 20.000 euro

De afgelopen jaren vlogen er tientallen auto’s in brand. De beloning moet leiden tot één of meer aanhoudingen.

Foto iStock

Wie een tip heeft die tot de aanhouding van één of meer daders van diverse brandstichtingen in Culemborg leidt, krijgt 20.000 euro. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt. In de Gelderse stad vlogen de afgelopen jaren tientallen auto’s in brand.

Volgens de politie hebben de branden een grote impact op Culemborg. Dat beaamt burgemeester Gerdo van Grootheest: “Een autobrand kan gevaarlijk zijn voor de omgeving en mensen kunnen zich onveilig voelen in hun eigen buurt.”

De aanpak van de autobranden heeft volgens hem hoge prioriteit. Van Grootheest: “Ik vind het heel belangrijk om mensen ervan te verzekeren dat we achter de schermen, met politie en Openbaar Ministerie, met man en macht bezig zijn om die autobranden te stoppen.”

Lees ook onze reportage van eind 2016 over autobranden in Culemborg: Iedereen wil weten: wie deed dit?

Over de streep trekken

Het grootste deel van de beloning wordt betaald door de gemeente Culemborg. “Het is belangrijk dat we de daders echt pakken, en hoe hoger de beloning, hoe groter de kans dat we iemand over de streep trekken om toch iets te vertellen tegen de politie”, zegt burgemeester Van Grootheest.

Volgens de politie is het “heel lastig” om bewijs te vinden. Teamchef Erik Bomhof: “Daarom is het ook zo belangrijk dat getuigen zich melden en ons helpen bij het onderzoek. We weten eigenlijk zeker dat er mensen zijn die informatie hebben over de daders, maar dat niet aan ons willen of durven te vertellen.”

Het ging bijvoorbeeld afgelopen augustus mis in Culemborg. In een kwartier tijd brandden zes auto’s volledig uit.

Televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan de autobranden, net als Hart van Nederland. Bovendien kunnen mensen komende vrijdag met agenten in gesprek in een vrachtwagen van de politie op de Markt in Culemborg.