Turkije begint met grondoffensief Noord-Syrië

Syrië Erdogan is met zijn troepen Syrië binnengevallen. Volgens Koerdische bronnen is de opmars gestuit na hevige gevechten.

Het Turkse leger is samen met Syrische rebellen zondagochtend een grondoffensief begonnen tegen de Koerdische militie YPG in Noord-Syrië. Dat heeft de Turkse premier Binali Yildirim tijdens een persconferentie bekendgemaakt, schrijft Al Jazeera. Het leger zou bezig zijn met een opmars in de regio Afrin. Het grondoffensief volgt een dag na Turkse luchtaanvallen in de regio.

Volgens de premier wil Turkije een ‘veiligheidszone’ creëren van zo’n dertig kilometer. Het Turkse staatspersbureau Anadolu schrijft dat het leger in Afrin inmiddels zo’n vijf kilometer is opgerukt. De Koerden ontkennen dat het de Turken gelukt is om de Koerdische regio binnen te komen, schrijft Reuters. De opmars zou na hevige gevechten zijn gestaakt.

„Alle Turkse grondaanvallen zijn tot nu toe afgeslagen en [de Turkse troepen, red.] zijn gedwongen om terug te trekken”, zegt een YPG-woordvoerder. Het is nog onduidelijk of bij de gevechten doden zijn gevallen. Yildirim zegt dat tijdens de operatie nog geen Turkse militairen gewond zijn geraakt.

Turkije zegt dat de operatie samen met het Vrije Syrische Leger gericht is op terroristen in de regio. Het land wil naast de YPG en de Turks-Koerdische terreurbeweging PKK ook restanten van terreurgroep Islamitische Staat (IS) verdrijven.

Erdogan wilde snelle operatie

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei zondag tijdens een toespraak dat hij hoopte dat de militaire operatie „in zeer korte tijd” voorbij was en dat Turkije vastbesloten is om de Koerdische militie uit Afrin te verdrijven. Ook waarschuwde Erdogan aanhangers van de pro-Koerdische oppositie in zijn land om niet te demonstreren tegen de operatie.

Turkse luchtaanvallen zaterdag luidden het begin van het offensief genaamd ‘Operatie Olijftak’ in. Inmiddels zijn volgens Turkije meer dan 150 militaire doelwitten in Noord-Syrië geraakt. De eerste reeks luchtaanvallen eiste volgens de YPG tien levens, onder wie zeven burgers, schrijft persbureau AFP.

De Verenigde Staten maakten onlangs bekend een politiemacht van 30.000 man te willen opzetten in het noorden van Syrië. Deze zou de vrede in de regio moeten bewaren. De YPG, een bondgenoot van de VS in de strijd tegen IS, zou binnen de politiemacht een belangrijke rol krijgen.

De Turken reageerden woedend op wat het ziet als een Koerdisch leger aan de zuidgrens van Turkije. Volgens Ankara is de YPG een terreurleger en een verlengstuk van de PKK, dat al decennia strijdt voor een onafhankelijke Koerdische staat in het zuidoosten van Turkije.

Veiligheidsraad

Frankrijk roept alle strijdende partijen op tot een staakt-het-vuren. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian wil een spoedbijeenkomst met de VN-Veiligheidsraad om te praten over de gevechten in Afrin en andere regio’s in Syrië. Ook zei Le Drian dat hij zondagochtend met zijn Turkse ambtgenoot heeft gesproken. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft zaterdag zijn Turkse en Russische collega’s telefonisch opgeroepen „terughoudend op te treden”.