Thuiskok. Denk je slank

Laat ik maar meteen heel eerlijk zijn: diëten vind ik een misdaad tegen mijn menselijkheid. Voor iemand die vroeger alles kon eten zonder aan te komen, is het een crime om te minderen en dus worstel ik inmiddels al zo’n tien jaar met overgewicht en ben ik chronisch op een soort van dieet, wat zoveel betekent dat ik me steeds plechtig voorneem nu echt, écht af te gaan vallen waarna ik na een paar dagen of weken weer terugval in mijn mateloosheid.

Enter Skinnyminds, het geheim van slanke mensen van afslankgoeroe Mieke Kosters. Kosters heeft een reeks afslankboeken op haar naam (300.000 verkochte exemplaren!) en een website waarop ze begeleiding aanbiedt. Skinnyminds is een compilatie van haar eerdere boeken met ruim 400 recepten. Kosters worstelde zelf ook met haar gewicht tot ze een manier vond om blijvend af te vallen. Jaloezie is me vreemd, behalve op momenten dat ik mensen zie die wel op eigen kracht zijn afgevallen of die zich zonder veel vet-consequenties aan eten kunnen overgeven.

Kosters onderscheidt drie type eters: de emo-eter, de gezelligheidseter en de diëter. De eerste twee spreken voor zich, de diëter weet hoe je moet afvallen, maar daarna wordt het lastig. Nu denk ik zelf dat er nog wel meer soorten eters zijn. Ikzelf bijvoorbeeld ben een combinatie van bovenstaande drie met een hartstochtelijke liefde voor eten. Dat laatste is volgens Kosters geen obstakel, je kunt lekker blijven eten en toch afvallen.

Het geheim ligt in je instelling: observeer slanke mensen en hun eetpatroon, draai die knop om en zet je ertoe. Hiertoe deelt ze allerlei tips, handvaten, inzichten en suggesties om je zover te krijgen. Zo moet je je ‘slank denken’, jezelf zien zoals je graag wilt zijn. Uiteindelijk denk ik dat elk dieet werkt, mits je het volhoudt, en daar zit nu net de crux.

Dit is geen boek voor culi-liefhebbers op zoek naar nieuwe smaken. Het zijn bekende en makkelijke recepten vergezeld van het aantal calorieën zodat je een op jouw doelen en lichaam afgestemd menu kunt samenstellen. Dat scheelt tijd en gedoe en maakt het, voor wie een serieuze poging wil doen, makkelijker vol te houden. Of haar methode werkt? Geen idee. Of het smaakt, daar gaan we deze week achterkomen.