Schaken

Anish Giri na derde winstpartij gedeeld koploper in Wijk aan Zee

Anish Giri heeft zondag bij het Tata Steel-toernooi in Wijk aan Zee koploper Sjachrijar Mamedjarov achterhaald door de schaker uit Azerbajdzjan in een onderlinge partij met de witte stukken te verslaan. Het was al de derde winstpartij voor Giri, die nogal eens het verwijt krijgt te veel op remise te spelen. Na acht ronden deelt Giri de koppositie met Mamedjarov en Magnus Carlsen. De Noorse wereldkampioen leek zondag op verlies te staan tegen de Engelsman Gawain Jones, nadat hij een stuk had geblunderd. Maar Carlsen toonde weer eens zijn vechtersmentaliteit en trok de partij alsnog naar zich toe. Met nog vijf ronden te gaan staat het leidende drietal op 5,5 punten. Op een half punt volgen oud-wereldkampioen Vladimir Kramnik en Wesley So, die het prestigieuze toernooi vorig jaar won. (NRC)