Puigdemont riskeert arrestatie en reist naar Kopenhagen

Het Spaanse Openbaar Ministerie vroeg om een vernieuwd Europees arrestatiebevel tegen de Catalaan. Dit verzoek werd maandagmiddag afgewezen.

Carles Puigdemont arriveert in Kopenhagen. Foto Tariq Mikkel Khan/Reuters

De Catalaanse ex-regiopresident Carles Puigdemont heeft maandagochtend een groot risico genomen door van Brussel naar Kopenhagen te reizen. Het Spaanse Openbaar Ministerie wilde de Catalaan in Denemarken oppakken middels een vernieuwd Europees arrestatiebevel. Puigdemont woont in de Deense hoofdstad een debat bij aan de universiteit van Kopenhagen.

Maandagmiddag werd bekend dat het hooggerechtshof het verzoek van de openbaar aanklager heeft afgewezen. De Raad wil het arrestatiebevel pas reactiveren als “de constitutionele orde in Catalonië hersteld is”.

Dezelfde dag werd bekend dat het Catalaanse parlement Puigdemont voorstelt als kandidaat om de nieuwe regering van de regio te vormen. Puigdemont moet voor 1 februari worden geïnstalleerd in de Catalaanse hoofdstad Barcelona. Maar als hij een stap op Spaanse bodem zet, wordt hij opgepakt. De voorzitter van het parlement probeert met Rajoy te bemiddelen dat Puigdemont toch geïnstalleerd kan worden, eventueel via gedelegeerden of Skype.

Twitter avatar xavicoral Xavi Coral Puigdemont aterra a Copenhague. https://t.co/9oFPUL31Ry

Belgisch ballingschap

Puigdemont verbleef sinds 30 oktober in ballingschap in België, omdat hij in thuisland Spanje opgepakt kan worden voor rebellie, opruiing en verduistering. Hiervoor wordt hij gezocht sinds zijn partij in oktober de onafhankelijkheid van Catalonië uitriep, na een niet-erkend referendum in de regio. Hierna stelde de Spaanse premier Rajoy artikel 155 van de Grondwet in werking, waardoor het bestuur van de autonome regio per direct werd opgeheven.

Puigdemont vertrok vervolgens samen met vier bewindslieden van zijn regering naar België. De Catalanen meldden zich bij de politie na een Europees arrestatiebevel, maar werden vrijwel meteen weer vrijgelaten. De openbaar aanklager wilde Puigdemont onder meer arresteren voor rebellie, maar volgens het Belgische wetboek was er geen grond de Catalaan vast te houden.

Kat-en-muis-spel

Spaanse media melden dat de Spaanse justitie de Hoge Raad heeft gevraagd het arrestatiebevel opnieuw te activeren, nu Puigdemont in Denemarken is. Volgens NRC-correspondent Koen Greven is er sprake van een kat-en-muis-spel tussen Spanje en de Catalaan:

“Als Spanje Puigdemont op wil pakken, moeten ze nu snel een arrestatiebevel uitvaardigen, voordat hij vanavond of morgen terugreist naar België. Ook voor Puigdemont begint de tijd te dringen. Als hij niets doet, blijft hij gezocht in heel Europa. En als hij terugkeert naar Spanje wordt hij meteen gearresteerd.”

    • Floor Bouma