Onderzoek

Oxfam: rijkste 1 procent wereldbevolking bezit nu 50 procent van totale vermogen

Minder miljardairs hebben meer vermogen

Voor het eerst bezit de rijkste 1 procent van de wereldbevolking meer dan de helft van de rijkdom. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib naar de kloof tussen arm en rijk. In 2017 had de rijkste 1 procent 50,1 procent van het vermogen, tegen 49 procent een jaar eerder.

De organisatie komt elk jaar met het rapport vlak voor het World Economic Forum in Davos, waar regeringsleiders elkaar ontmoeten. Oxfam baseert zich op het Global Wealth Databook, dat de Zwitserse bank Credit Suisse jaarlijks publiceert. Cijfers over het bezit van de rijksten komen van zakenblad Forbes. Armoedecijfers komen van de Wereldbank.

De rijkste 42 mensen hebben nu evenveel geld als de armste 3,7 miljard mensen, ofwel meer dan de helft van de wereldbevolking. In 2009 waren er nog 380 miljardairs nodig om het vermogen van de armste helft te evenaren.

Tussen 2016 en 2017 werd de wereld ruim negen biljoen (9.000 miljard) dollar rijker, maar 82 procent van de extra dollars (7,6 biljoen dollar) kwam bij de rijkste 1 procent terecht.

Met die extra 7,6 biljoen dollar zou volgens Oxfam zeven keer de extreme armoede in de wereld kunnen worden verholpen. Bij extreme armoede moeten mensen met minder dan 1,90 dollar per dag rondkomen. Het aantal mensen dat in extreme armoede leeft is sinds 1990 wel gehalveerd.