Onderzoek CNV

‘Chauffeurs moesten rijden tijdens storm’

Tijdens de westerstorm van donderdag werden vrachtwagenchauffeurs in sommige gevallen gedwongen de weg op te gaan, ondanks het dringende advies van Rijkswaterstaat om niet te gaan rijden. Dat blijkt uit een rondgang van vakbond CNV Vakmensen onder de eigen leden.

Zeker 66 vrachtwagens waaiden donderdag van de weg tijdens de westerstorm, waarbij windstoten tot 130 kilometer per uur voorkwamen. Het kwam de chauffeurs op scherpe kritiek van premier Mark Rutte te staan. „Wat ben je toch een oet-dinges als je dat doet”, zei hij vrijdag.

CNV-bestuurder Tjitze van Rijssel van de sector Beroepsgoederenvervoer is ontstemd dat de chauffeurs de schuld krijgen, terwijl zij door hun baas kunnen worden gedwongen de weg op te gaan. Van Rijssel pleit voor een rijverbod voor lichte vrachtwagens bij code rood. Hij noemt als grootste voordeel dat het dan mogelijk is om schade aan vangrails en opruimkosten te verhalen op het transportbedrijf dat het verbod negeert.

CNV Vakmensen sprak met ruim 120 chauffeurs. 80 procent van hen zei dat ze de weg op waren gegaan. Een aantal van hen zegt gedwongen te zijn, omdat hun baas bij late levering een boete kon verwachten. „Chauffeurs worden beschuldigd van werkweigering als ze niet gaan rijden”, zegt CNV-bestuurder Van Rijssel. Ook zei 70 procent van de chauffeurs geen instructie te hebben ontvangen over hoe er gereden moet worden bij code rood.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) wil in gesprek met de branche om dit soort ongelukken voortaan te voorkomen. Branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) zei graag „betere afspraken te maken”.