Trumpblog

Trump veroordeelt grote aanslag in Kabul

Volg hier alle ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Trump: Talibaan zullen niet winnen

De Talibaan zullen niet winnen, zei Donald Trump zaterdag op Twitter in reactie op een grote aanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Bijna honderd mensen kwamen om het leven door een bom in een ambulance. Trump riep daarnaast andere landen op "doorslaggevende actie te ondernemen".

Taliban targeted innocent Afghans, brave police in Kabul today. Our thoughts and prayers go to the victims, and first responders. We will not allow the Taliban to win!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 27, 2018

Volgens Trump is Amerika vastberaden "om een Afghanistan te creëren dat vrij is van terroristen". De Amerikaanse president worstelt net als zijn voorgangers met het geweld in Afghanistan. Vorig jaar besloot hij 4000 extra militairen naar het land te sturen in de hoop dat die het verschil kunnen maken.

Onder Obama werd Afghanistan zelf verantwoordelijk voor de veiligheid. Sindsdien is de Talibaan bezig aan een opmars. Critici twijfelen er echter aan of het plan van Trump wel een bijdrage kan leveren aan de stabiliteit van Afghanistan.

'Trump wilde Mueller ontslaan'

De verhalen deden al langer de ronde dat Donald Trump speciaal aanklager Robert Mueller de wacht wil aanzeggen. The New York Times bericht nu gedetailleerd dat Trump dat in juni 2017 ook daadwerkelijk geprobeerd heeft. Zijn plan ging echter niet door omdat de belangrijkste juridisch adviseur van het Witte Huis, Donald McGahn, dreigde op te stappen.

Lees hier het hele stuk: ‘Trump wilde speciaal aanklager Mueller ontslaan’

Trump komt terug op retweeten video's

President Donald Trump is bereid zijn excuses aan te bieden voor het retweeten van drie anti-moslim videotweets van Jayda Fransen, leider van de ultrarechtse politieke partij Britain First. Op een van de filmpjes is te zien hoe een Nederlandse minderjarige een jongen op krukken in elkaar slaat. De dader zou volgens Fransen een moslimimmigrant zijn, dit bleek niet waar te zijn.

Trump werd vrijdag met zijn retweets geconfronteerd in een gesprek met de Britse zender ITV. De presentator noemde Britain First een "racistische partij".
Hierop reageerde de president dat als de leden van Britains First “vreselijke, racistische mensen” zijn, hij zijn excuses aan zou bieden als de presentator dat van hem zou vragen. De uitzending van ITV wordt zondag uitgezonden.

Britain First staat bekend om 'christelijke patrouilles' die bekend staan om anti-moslim demonstraties en invallen in Britse moskeeën.

Bij de uit Nederland afkomstige videotweet staat de tekst: "Moslimimmigrant slaat Nederlandse jongen op krukken". Deze retweette Trump in november, waarna het Openbaar Ministerie met een reactie kwam. De verdachte zou noch migrant, noch moslim zijn. Deze en andere tweets van Fransen zijn niet meer op Twitter te vinden; haar account is geschorst.

Trump zei dat hij geen moeilijkheden voor het Britse volk wilde veroorzaken en dat hij veel waardering heeft voor het land. Ook benadrukte hij dat zijn relatie met de Britse premier Theresa May “heel goed” is.

Trump bereid 1,8 miljoen illegale migranten Amerikaans burgerschap aan te bieden

President Donald Trump is bereid om 1,8 miljoen illegale migranten die op jonge leeftijd naar de Verenigde Staten kwamen, Amerikaans burgerschap te verlenen. In ruil daarvoor wil de Republikein onder meer dat de Democraten instemmen met de financiering van zijn beloofde muur aan de grens met Mexico. Dat heeft het Witte Huis donderdagavond bekendgemaakt, meldt Reuters.

Daarmee zou de president ruim twee keer zo veel migranten een Amerikaans burgerschap aanbieden als de oorspronkelijke groep 'Dreamers'. Deze 700.000 illegale migranten die op jonge leeftijd naar de VS kwamen, dreigen later dit jaar gedeporteerd te worden. Vorig jaar maakte Trump een einde aan DACA, een regeling opgezet door zijn voorganger Obama om Dreamers te beschermen.

De overige migranten die in het plan van het Witte huis meegerekend worden, zijn onder andere jonge mensen die op dit moment ook in aanmerking komen voor de oorspronkelijke DACA-regeling.

Lees de analyse van onze correspondent: ‘Shutdown’ VS is politiek riskant

Afgelopen weekend sloot de federale overheid omdat het Congres het niet eens kon worden over de overheidsfinanciering. De Democratische Partij eiste een oplossing voor het lot van de Dreamers. Toen de Republikeinen dat weigerden, gingen de Democraten uiteindelijk mee in toezeggingen dat de komende weken een plan zou komen voor de Dreamers.

Dreamers in ruil voor de muur

Uiteindelijk moeten mensen in deze groep in het plan van Trump binnen tien tot twaalf jaar een Amerikaans paspoort kunnen krijgen als ze een baan hebben en geen misdaad hebben gepleegd. In de tussentijd kunnen ze door het plan van het Witte Huis niet worden gedeporteerd.

Tegelijkertijd gebruikt Trump het lot van Dreamers om het migratiebeleid aan te scherpen. Het Witte Huis wil 25 miljard dollar (20,1 miljard euro) voor een muur aan de grens met Mexico om daarmee een belangrijke campagnebelofte van Trump te verwezenlijken.

Het is zeer de vraag of het plan het gaat halen in het Amerikaanse Congres, dat maar enkele weken tijd heeft om een volgende 'shutdown' van de overheid te voorkomen. De rechterflank van de Republikeinen ziet het aanbod als een onnodige tegemoetkoming aan illegale migranten. Democraten zijn het er op hun beurt niet mee eens dat Dreamers op deze manier als ruilmiddel gebruikt worden.

Twitter avatar SenatorMenendez Senator Bob Menendez This is what they’re calling a compromise? This proposal is a compromise between the far right and the alt-right.… https://t.co/bpPjrhKY5g

Trump 'ziet uit' naar ondervraging in Ruslandonderzoek

Donald Trump en Robert Mueller. Foto Saul Loeb/AFP

Donald Trump is bereid zich onder ede te laten verhoren door Robert Mueller. “Ik kijk ernaar uit, eigenlijk”, zei hij woensdag op een persconferentie, melden onder meer AP en Reuters. Mueller onderzoekt of mogelijk sprake was van Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016.

Er is nog geen datum vastgesteld voor het verhoor van Trump. Zijn advocaten zijn daarover in overleg met het team van Mueller, meldt Reuters.

Het Witte Huis had nog niet bevestigd dat de president zou verschijnen. Dat deed Trump woensdag wel:

“Ik denk dat ze het hebben over een week of twee, drie, maar ik zou het dolgraag doen.”

Op zijn persconferentie herhaalde Trump meerdere keren dat geen enkele sprake was van Russische inmenging, noch van belemmering van de rechtsgang. Ook dat onderzoekt Mueller, onder meer naar aanleiding van het ontslag van FBI-directeur James Comey. Op de vraag of Trump vertrouwen heeft in het onderzoek zei hij: “We zullen zien.”

Democraten: steun voor grensmuur van tafel

Foto Russell Contreras/AP

De Democraten hebben dinsdag hun steun voor de financiering van de door president Trump beloofde grensmuur met Mexico ingetrokken. Dat meldt Reuters. De Democraten hadden die financiering aangeboden in ruil voor een oplossing voor zogenoemde dreamers, 700.000 mensen die als kind illegaal naar de VS zijn gekomen.

De leider van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer, was met de Republikeinse leider Mitch McConnell overeengekomen dat er in ruil voor steun een debat komt over de status van de dreamers. Daarmee kwam een eind aan de shutdown van de Amerikaanse overheid, die drie dagen duurde.

Een dag nadat de shutdown was opgeheven, liet Schumer weten dat het aanbod om tot een akkoord over de financiering van de grensmuur te komen van tafel was. Volgens Schumer had de president zich niet gehouden aan afspraken om een oplossing te vinden voor de dreamers.

Cryin’ Chuck Schumer fully understands, especially after his humiliating defeat, that if there is no Wall, there is no DACA. We must have safety and security, together with a strong Military, for our great people!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 24, 2018


Trump reageerde dinsdagavond laat via Twitter. “Huilende Chuck Schumer begrijpt natuurlijk, zeker na zijn vernederend verlies, dat als er geen muur komt, er ook geen DACA-regeling zal zijn.”

Minister Sessions ondervraagd in Ruslandonderzoek

Foto Evan Vucci/AP

De Amerikaanse minister van Justitie, Jeff Sessions, is vorige week ondervraagd door het team van speciaal aanklager Robert Mueller. Dat bevestigt het ministerie van Justitie tegenover Reuters na berichtgeving in The New York Times. Sessions werd verhoord in verband met het onderzoek naar Russische inmenging in de presidentsverkiezingen in 2016.

Sessions is de eerste bewindspersoon van president Donald Trump die door Mueller wordt ondervraagd. Naast vragen over Rusland is Sessions ook gevraagd of Trump, sinds hij een jaar geleden president werd, de rechtsgang heeft belemmerd.

Sessions was als minister van Justitie politiek verantwoordelijk voor het FBI-onderzoek naar het mogelijke samenspannen van de Trump-campagne met Rusland om de presidentsverkiezingen te winnen. Hij kwam onder grote druk om deze rol over te dragen toen hij tijdens de verkiezingscampagne contact had gehad met de Russische ambassadeur in Washington. Sessions was toen senator.

Sessions kreeg de volle laag

President Trump zou in maart geprobeerd hebben zijn minister van Justitie te bewerken om te voorkomen dat die de verantwoordelijkheid voor het Rusland-onderzoek zou overdragen. De speciaal aanklager onderzoekt nu of Trump met deze poging heeft geprobeerd de rechtsgang te belemmeren.

Sessions kreeg de volle laag van Trump nadat hij een speciale aanklager had benoemd. De president wilde dat Sessions het onderzoek niet uit handen gaf en eiste zijn ontslag. Sessions diende dat in, maar Trump accepteerde de brief, na beraad met zijn adviseurs, niet.

Trump heft tot 30 procent belasting op import zonnepanelen

President Trump heeft maandag heffingen tot 30 procent ingevoerd op de import van zonnepanelen. Door import van de panelen duurder te maken hoopt hij ruimte te creëren voor Amerikaanse producenten. Amerikaanse bedrijven vrezen het tegenovergestelde effect van de invoerheffing.

De Amerikaanse Solar Energy Industries Association is “teleurgesteld”over de heffing. “De beslissing betekent het verlies van 23.000 Amerikaanse banen in 2018. Ook miljardeninvesteringen zullen geannuleerd of uitgesteld worden.” Volgens de organisatie hebben de VS de invoer van zonnepanelen juist nodig om de technologie van zonne-energie verder te kunnen ontwikkelen.

Tony Clifford van ontwikkelingsbedrijf Standard Solar noemt het “ongelooflijk dat een president er vrijwillig voor kiest een van de snelst groeiende segmenten van onze economie te beschadigen”.

Twitter avatar StandardSolar Standard Solar See our CDO Tony Clifford's response to @realDonaldTrump 's inexplicable decision to levy tariffs in the Section 20… https://t.co/C4yel2PYQT

Trump: Grote overwinning Republikeinen

Donald Trump heeft maandagavond gereageerd op de heropening van de federale overheid, na een shutdown van drie dagen. De overheid hervatte haar activiteiten nadat de Amerikaanse Senaat maandag tot een akkoord was gekomen over een tijdelijke overheidsfinanciering. Trump spreekt op Twitter van een “grote overwinning voor de Republikeinen”.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Big win for Republicans as Democrats cave on Shutdown. Now I want a big win for everyone, including Republicans, De… https://t.co/jzJKY5vaAz

Volgens de Democratische fractievoorzitter in de Senaat, Chuck Schumer, zal de Amerikaanse overheid in elk geval tot 8 februari geopend blijven. Voor deze nieuwe deadline moeten de Democraten en Republikeinen het eens worden over de definitieve overheidsfinanciering. De Democraten eisen dat er een akkoord komt over de zogenoemde dreamers, migranten die op jonge leeftijd illegaal naar de Verenigde Staten verhuizen.

Volgens Trump “gijzelden” de Democraten de overheidsfinanciering met deze eis. Zelfs op de voicemail van het Witte Huis was dit standpunt te horen. Wie die de afgelopen dagen het Witte Huis telefonisch trachtte te bereiken, hoorde: “Helaas kunnen we uw oproep niet beantwoorden omdat de Democraten de overheidsfinanciën gijzelen vanwege een ongerelateerd debat over immigratie.”

Luister hier het volledige voicemailbericht.

Amerikaanse Senaat stemt in met financiering overheid

De Amerikaanse Senaat heeft maandag ingestemd met tijdelijke overheidsfinanciering. Daardoor kan de federale overheid na drie dagen ‘shutdown’ weer open. Uiteindelijk stemden 81 van de honderd senatoren in met de maatregel, meldt CNN. Dat was ruim boven de nodige zestig stemmen.

Lees verder: Amerikaanse Senaat stemt in met financiering overheid

Nieuw Trumpblog

Welkom in het nieuwe Trumpblog. Hier houden wij u deze week op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Lees hier: het vorige Trumpblog terug