Minister De Jonge (VWS)

‘Pleegkinderen moeten tot 21ste bij pleeggezin kunnen blijven’

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil dat pleegkinderen tot hun 21ste bij hun pleeggezin kunnen wonen, meldt RTL Nieuws. De grens ligt nu op 18 jaar. Volgens minister Hugo de Jonge (CDA) zijn jongeren van 18 „nog niet afgebakken”, zeker als zij zijn opgegroeid in pleeggezinnen. Pleegouders ontvangen gemiddeld 530 euro per maand van de gemeente. Dat stopt op de 18de verjaardag van het kind. De Jonge wil dat de leeftijdsgrens naar 21 gaat, behalve als de kinderen er eerder aan toe zijn het gezin te verlaten. Het ministerie stelt vooralsnog niet meer geld beschikbaar. „De financiën zijn nu onderwerp van gesprek”, aldus een woordvoerder. Pleegzorg Nederland staat achter het plan. Volgens de organisatie hebben pleegkinderen een verhoogde kans in de schulden of criminaliteit te belanden. (NRC)