Mensenhandel

Romakinderen prooi uitbuiting door kennisachterstand politie

Criminele organisaties kunnen vrijwel ongehinderd minderjarige vreemdelingen, zoals Romakinderen, uitbuiten. Dit is het gevolg van gebrek aan kennis en bewustzijn bij de Nederlandse politie, justitie en zorginstanties over het aanpakken van mensenhandel. Dat blijkt uit een intern rapport van de Nationale Politie en het Openbaar Ministerie (OM), waar Nieuwsuur de hand op wist te leggen. Minderjarigen die een strafbaar feit begaan worden volgens het rapport in eerste instantie gezien als jeugddelinquenten en de delicten worden geschaard onder „kleine criminaliteit” of „mobiel banditisme”, terwijl vaak sprake kan zijn van criminele uitbuiting.

Experts en hulpverleners zeggen tegen Nieuwsuur dat de Nederlandse overheid Romakinderen onvoldoende bescherming kan bieden. (NRC)