Feyenoord heeft Robin van Persie hard nodig, blijkt na armoedige exercitie

Feyenoord

Het is nog geen februari, maar de titelverdediger lijkt al afgehaakt in de strijd om het kampioenschap. Brengt Van Persie nieuw elan?

Het zal maandagmiddag bij de perspresentatie van Robin van Persie gaan over wat hij, op zijn 34ste, nog kan toevoegen aan dit Feyenoord. En over zijn fitheid, zijn herinneringen aan vroeger in de Kuip, de voortrekkersrol die hij zal moeten nemen in de kleedkamer.

The day after de 2-0 nederlaag bij Ajax zal hij – Van Persie – een nieuw soort elan moeten brengen, een nieuwe start, in een seizoen waarin Feyenoord is vastgelopen in de eredivisie. Het moet nog februari worden, en de titelverdediger lijkt definitief afgehaakt in de strijd om het kampioenschap – met zeventien punten achterstand op koploper PSV – met weliswaar nog een inhaalduel tegoed, woensdag tegen FC Utrecht. De KNVB-beker kan het seizoen nog kleur geven. Over anderhalve week wacht de kwartfinale tegen PSV.

Feyenoord heeft Van Persie hard nodig, afgaande op de armoedige exercitie in de Arena. Twee schoten op doel, nul hoekschoppen, 35 procent balbezit. Het was pover, kortom. Eén moment liep het, met Jean-Paul Boëtius die mede-aanvaller Steven Berghuis met een splijtende voorzet vrij voor de goal zette kort voor rust. Maar doelman Andre Onana redde met een knappe reflex.

Creativiteit en brille ontbreken, al het hele seizoen, mede door het vertrek van linksbuiten Eljero Elia. Van Persie kan het brengen – mits hij fysiek in orde is. De manier waarop Feyenoord poogde te overleven in Amsterdam zegt veel over de huidige staat van de ploeg.

Coach Giovanni van Bronckhorst liet zijn spelers zich terugtrekken, de linies dicht op elkaar, als een bewegend blok voor de goal. Compact – het woord zal veel zijn gevallen tijdens de wedstrijdbespreking.

De strategie – hoe onooglijk ook – werkte vijftig minuten prima. Toen ontstonden de barsten, waarvan Ajax gretig profiteerde.

Interessant is de positie van Jens Toornstra. Hij sleurde, rende, blokte – symbool voor Feyenoords defensieve spelopvatting. Op papier een aanvallende middenvelder, in de praktijk een soort gaatjesdichter en mannetjesputter. Hij vertelt dat hij met spits Nicolai Jørgensen de verdedigende as van Ajax – oftewel Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Lasse Schöne – moest „ontregelen”.

Concurrent van Toornstra

Toornstra: „Het was nu wel heel extreem, maar we wilden compact verdedigen en dan loeren op de omschakeling, omdat we weten dat Ajax daarin veel ruimte weggeeft”, vertelt hij. „Dat kwam er niet helemaal uit, maar we gaven niet veel weg.”

Zie je Van Persie niet zo snel doen, tot het eigen strafschopgebied meeverdedigen. Toornstra zal, zo is de verwachting, straks met Van Persie moeten concurreren voor zijn plek. Toornstra: „Altijd goed om zo’n speler bij je selectie te hebben, dat zeiden we twee jaar geleden ook met Dirk [Kuijt]. En je ziet wat dat ons toen heeft gebracht.”

Gevraagd naar de concurrentiestrijd straks met Van Persie, zegt Toornstra: „Dat moest ik ook met Dirk”. We weten hoe dat is afgelopen. Toornstra lacht. „Precies.” Hij kreeg vorig seizoen op zeker moment de voorkeur; Kuijt kwam op de bank.

„Een van de beste spitsen ter wereld in de laatste tien jaar”, zegt spits Jørgensen over Van Persie. „Een voorbeeld voor iedere speler. Met zijn techniek, en finishing. Ongelofelijk.” Jørgensen moest tegen Ajax na rust met zijn tweede gele kaart vertrekken na een tackle op Joël Veltman – „hij lag daar alsof ik zijn enkel had gebroken, terwijl ik hem nauwelijks raakte”. Hij is woensdag geschorst tegen FC Utrecht. Van Persie in zijn plaats? Het publiek in de Arena zong in elk geval al ‘Waar is Van Persie nu?’. Maar Van Bronckhorst kiest wellicht voor Dylan Vente.

    • Steven Verseput