Duitse verpleger aangeklaagd voor nog eens 97 moorden

Niels Högel werd al eerder veroordeeld voor de moord op twee patiënten. De voormalig verpleger injecteerde slachtoffers met medicijnen die leidden tot hartritmestoornissen.

Niels Höger tijdens een zitting in 2016.
Niels Höger tijdens een zitting in 2016. Beeld Carmen Jaspersen/EPA

Een voormalig verpleger in Duitsland die al levenslang vastzit voor de moord op twee patiënten, is aangeklaagd voor nog eens 97 moorden in twee ziekenhuizen. Daarmee behoort het proces tot de grootste moordzaken in Duitsland sinds de Tweede Wereldoorlog.

Niels Högel injecteerde slachtoffers met medicijnen die leidden tot hartritmestoornissen. Hij zou de moorden hebben gepleegd in klinieken in Delmenhorst en Oldenburg, in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Dat heeft de openbaar aanklager in de Duitse stad Oldenburg maandag bekendgemaakt, melden Duitse media en persbureau AP.

Eerder was al aangekondigd dat de 41-jarige Högel mogelijk verantwoordelijk werd gehouden voor zo’n honderd slachtoffers. Die conclusie volgde op een uitgebreid politieonderzoek van drie jaar. Lichamen van meer dan honderd overleden patiënten waar Högel voor had gezorgd, werden opgegraven en onderzocht.

Ook de twee ziekenhuizen waar Högel zijn slachtoffers maakte en de eerdere aanklagers in de zaak wordt van alles verweten, schreef correspondent Juurd Eijsvogel eerder.

Delmenhorst en Oldenburg

Höger zou verantwoordelijk zijn voor 62 slachtoffers in Delmenhorst en de dood van 35 patiënten in Oldenburg. Ook zei de aanklager dat er nog eens drie verdachte gevallen waren, alleen kon het onderzoek niet genoeg bewijs leveren om deze mee te nemen in de aanklacht. Waarschijnlijk ligt het aantal slachtoffers nog hoger, maar dat is niet te bewijzen omdat een deel van de patiënten gecremeerd is.

Lees ook: Duitse verpleegkundige nu verdacht van meer dan honderd moorden

Högel werd in 2015 al veroordeeld voor twee moorden en twee pogingen tot moord in Delmenhorst, waar hij tussen 2003 en 2005 werkte. Tijdens dat proces zei hij met opzet de medicijnen te hebben toegediend om de patiënten vervolgens te redden en indruk te maken op collega’s. Tussen 1999 en 2002 werkte de verpleger in het ziekenhuis in Oldenburg, waar hij dus mogelijk ook tientallen patiënten heeft vermoord.

Het is niet meteen duidelijk wanneer de nieuwe rechtszaak begint. Gevangenen die tot levenslang veroordeeld zijn kunnen na vijftien jaar vervroegd worden vrijgelaten in Duitsland. Een nieuwe veroordeling zou een vervroegde vrijlating van Högel blokkeren.