Directie Amerikaanse turnbond opgestapt

De bond lag onder vuur vanwege het grootschalige misbruikschandaal rond de voormalige turnarts Nassar.

Foto Mike Blake/Reuters

Drie bestuursleden van de Amerikaanse turnbond USA Gymnastics (USAG) zijn maandag opgestapt. De bond ligt onder vuur vanwege het misbruikschandaal rond de voormalige teamarts van de Amerikaanse turnploeg Lawrence Nassar.

Voorzitter Paul Parilla, vicevoorzitter Jay Binder en penningmeester Bitsy Kelley hebben hun ontslag ingediend. De turnbond schrijft in de verklaring het besluit van de bestuursleden te steunen. “Wij denken dat deze beslissing ons helpt om vooruitgang te boeken bij het verwezenlijken van verandering binnen de organisatie.”

Lees ook: Teamarts: ‘Ik bid dagelijks om vergiffenis’

Vorige week verklaarde Simone Biles, de meest succesvolle turnster ter wereld, te zijn misbruikt door de voormalig turnarts. In haar verklaring hekelde ze de rol van de turnbond:

“Nee, het was niet mijn schuld. Nee, ik zal niet de schuld dragen die bij Larry Nassar, de USAG, en anderen behoort.”

De verklaring van Biles was de nieuwste in een reeks beschuldigingen. Al eerder zeiden zeven Amerikaans topturnsters en 125 andere vrouwen door de arts te zijn misbruikt.

Doofpot

Het schandaal kwam aan het licht na onderzoek van de krant The Indianapolis Star en zou hebben plaatsgevonden tussen 1998 en 2015. Volgens de krant kon het misbruik zo lang doorgaan omdat er een doofpotcultuur heerste bij de turnbond.

Vorige week ging de rechtszaak rond het misbruikschandaal van start. Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf tot 125 jaar geëist tegen Nassar. Hij werd in december al tot zestig jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege het bezit van kinderporno.